Latihan untuk tulang belakang toraks

Otot anterior (ventral) menjadi semakin pendek dalam kehidupan seharian sekarang, sementara otot belakang terlalu lemah untuk meluruskan tulang belakang. Latihan untuk tulang belakang toraks bertujuan untuk memperbaiki ketidakseimbangan otot ini, menjaga mobiliti vertebra sendi dan memulihkan kedudukan fisiologi tulang belakang. Latihan harus disatukan ke dalam kehidupan seharian dalam jangka masa panjang dan harus dilakukan secara berkala di rumah untuk mencapai kejayaan yang berkekalan. Penting untuk melakukan latihan dengan tepat dan bersih untuk mengelakkan kemungkinan beban yang salah. Artikel "Sakit di tulang belakang toraks - fisioterapi" mungkin menarik bagi anda dalam hal ini

Latihan Mobilisasi

Latihan mobilisasi bertujuan untuk meningkatkan sendi tulang belakang dalam keseluruhan gerakan mereka. Latihan mobilisasi tidak terlalu tertekan dan dilakukan dalam beberapa set dengan jumlah pengulangan yang tinggi. Latihan pertama Pesakit mengambil kedudukan pada tahap empat.

Tangan diletakkan tepat di bawah bahu, lutut tepat di bawah pinggul. Pandangan diarahkan dengan tepat ke depan dan ke bawah, sehingga tulang belakang serviks diregangkan secara longgar. Sekarang tiang pendukung, satu lengan diangkat dan direntang jauh ke depan.

Pandangan mengikuti tangan, toraks meluruskan, tulang belakang toraks diregangkan. Kemudian siku dibengkokkan dan ditarik ke bawah badan sejauh mungkin, dagu bersandar di dada, tulang belakang melengkung dan menjadi bulat. Latihan boleh digabungkan dengan bernafas.

Bila bernafas masuk, lengan diregangkan ke hadapan, ketika menghembuskan nafasnya ditarik ke arah badan. Latihan diulang 20 kali pada setiap sisi dalam 3-4 set. Latihan ke-2 Dari kedudukan lateral (kedudukan Emryo) kedua-dua lengan diregangkan satu sama lain ke arah penglihatan.

Dengan yang pertama penyedutan, lengan atas diregangkan dan digerakkan ke sisi lain. Pandangan dan bahagian atas badan mengikut lengan. Dari kedudukan ini, lima nafas dalam-dalam dibawa ke bendung dada.

Lengan yang diregangkan harus dipandu semakin ke lantai. Dengan keenam penyedutan lengan dikembalikan ke kedudukan permulaan dan sisi diubah. Latihan memobilisasi lebih lanjut dapat ditemukan dalam artikel Latihan mobilisasi