Latihan untuk ligamen koyak di siku

Latihan, yang dilakukan dalam proses pemulihan selepas a ligamen koyak di siku, berfungsi untuk mengembalikan kekuatan dan pergerakan sendi secepat mungkin. Ini harus menjamin bahawa pesakit dapat meneruskan aktiviti sehari-hari secepat mungkin dan, jika dikehendaki, kembali ke sukan.

latihan

Peregangan of sendi siku: Berdiri tegak dan tegak. Lengan yang terkena tergantung dari badan. Buat penumbuk dengan tangan lengan yang cedera, tarik ke arah badan.

Sekarang pegang penumbuk dengan tangan lengan yang sihat dan tarik ke atas. Siku tetap tegang, jadi anda harus merasakan regangan. Tahan ini selama 15 saat.

2 hantaran. Peregangan of sendi siku: Berdiri di depan meja dan sokong tangan lengan yang cedera sehingga hujung jari menghadap ke badan anda. Lengan tetap tegang semasa latihan, jadi sekarang anda harus merasakan regangan di bahagian depan lengan dan di bahagian belakang siku.

Tahan ketegangan selama 15 saat. 2 pengulangan. Pengukuhan siku: Berdiri di depan dinding pada jarak kira-kira 50cm.

Sekarang lakukan push-up yang perlahan dan terkawal ke dinding. Lakukan 3 kali 10 pengulangan. Sebagai peningkatan, push-up normal dapat dilakukan dalam terapi selanjutnya.

Pengukuhan dan kestabilan: Ambil ringan di tangan lengan yang cedera. Sudut lengan ke sendi siku 90 °. Lengan atas kini dekat dengan badan, sementara lengan bawah menghala ke hadapan.

Sekarang angkat lengan ke sisi sehingga lengan atas dan bahu membentuk garis lurus. Kembali ke kedudukan permulaan dan lakukan 15 pengulangan. Pengukuhan dan penyelarasan Pergi ke kedudukan empat kali ganda.

Sekarang angkat lengan kanan pada sudut ke sisi. Pegang kedudukan ini selama 15 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Fisioterapi untuk ligamen koyak di siku, latihan untuk sakit siku

 1. Peregangan sendi siku: Berdiri tegak dan tegak. Lengan yang terkena tergantung dari badan. Buat penumbuk dengan tangan lengan yang cedera, lukiskannya ke arah badan.

  Sekarang pegang penumbuk dengan tangan lengan yang sihat dan tarik ke atas. Siku tetap tegang, jadi anda harus merasakan regangan. Tahan ini selama 15 saat.

  2 hantaran.

 2. Peregangan sendi siku: Berdiri di depan meja atas dan menyokong tangan lengan yang cedera sehingga hujung jari menghala ke arah badan anda. Lengan tetap tegang semasa latihan, jadi sekarang anda harus merasakan regangan di bahagian depan lengan dan di bahagian belakang siku. Tahan ketegangan selama 15 saat.

  2 pengulangan.

 3. Menguatkan siku: Berdiri di depan dinding pada jarak kira-kira 50cm. Sekarang lakukan push-up yang perlahan dan terkawal ke dinding. Lakukan 3 kali 10 pengulangan.

  Sebagai penambahbaikan, push-up normal dapat dilakukan dalam terapi selanjutnya.

 4. Pengukuhan dan kestabilan: Ambil ringan di tangan lengan yang cedera. Sudut lengan pada sendi siku 90 °. Lengan atas kini dekat dengan badan, sementara lengan menunjuk ke hadapan.

  Sekarang angkat lengan ke sisi sehingga lengan dan bahu atas membentuk garis lurus. Kembali ke kedudukan permulaan dan lakukan 15 pengulangan.

 5. Pengukuhan dan penyelarasan Pergi ke pendirian empat kaki. Sekarang angkat lengan kanan anda pada sudut ke sisi. Pegang kedudukan ini selama 15 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi.