Latihan dalam pemampatan akar saraf di BWS

Dalam kes akar saraf pemampatan dan penyempitan saraf yang dihasilkan, gangguan deria yang tidak menyenangkan dan aduan selanjutnya boleh berlaku. Berikut ini anda akan belajar latihan mana yang dapat membantu.

Campur tangan fisioterapeutik

Sekiranya ada akar saraf pemampatan, perlu campur tangan dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan jangka panjang. Pesakit yang didiagnosis dengan akar saraf pemampatan biasanya dirujuk kepada ahli fisioterapi. Matlamat utama terapi adalah untuk menghilangkan tekanan dari akar, untuk menghidupkan semula darah peredaran dan pengaliran rangsangan.

Kesakitan dikurangkan, pergerakan dan persepsi dilatih dan otot dikuatkan sesuai dengan gejala. Akhirnya, kerja mesti dilakukan dengan tujuan untuk mengelakkan berulang. Ini boleh menjadi sekolah postur termasuk pembinaan otot yang disasarkan dan intensif, pengurangan mampatan ketegangan dan mobilisasi segmen tulang belakang individu.

Maklumat mengenai sekolah postur juga boleh didapati di artikel Posture School kami! Oleh itu, terapi terdiri daripada gabungan kandungan pasif dan aktif. Mobilisasi dan pengembangan ruang antara segmen individu berlaku secara pasif melalui gerakan terapis yang dipraktikkan dari Terapi Manual.

Melonggarkan juga kebanyakannya dilakukan secara pasif. Latihan dari bahagian aktif ditunjukkan seperti berikut. Untuk pandangan yang jelas, latihan pendek dijelaskan untuk tujuan terapi yang berbeza.

Matlamat utama pertama adalah menghilangkan tekanan dari akar saraf. Sebagai tambahan kepada pelepasan tekanan pasif manual, terdapat postur yang dapat digunakan oleh pesakit untuk menghilangkannya kesakitan dengan mewujudkan ruang antara vertebra. Pada asasnya, tulang belakang toraks hanya perlu bersusah payah untuk mencapainya.

 • Di satu sisi "kedudukan anak" dari yoga sesuai di sini. Duduk di tumit anda dan turunkan bahagian atas badan anda ke depan sehingga dahi anda dapat diletakkan dalam keadaan santai, menyentuh lantai. Lengan juga dilonggarkan di sisi badan.

  Jawatan ini boleh dipegang sehingga kesakitan reda sekiranya terasa selesa.

 • Semasa berdiri, pergerakan ini dapat diperhebat. Dengan lutut yang sedikit bengkok, biarkan bahagian atas badan anda diturunkan ke depan, juga lengan dan leher biarkan semua ketegangan turun. Ingat untuk meluruskan perlahan-lahan, vertebra oleh vertebra, kerana ini menekan kembali akar saraf.

Sekarang, di kawasan aktif, aspek yang paling penting adalah pembinaan otot, kerana otot membentuk perancah penstabil untuk tulang belakang, yang harus mencegah kecederaan seperti yang dijelaskan.

Seluruh otot batang dan sokongan dilatih. Otot perut dan belakang menegangkan tulang belakang dan menahannya dalam keadaan seperti layar memegang tiang di atas kapal. Latihan yang lebih bermanfaat untuk bahagian belakang juga boleh didapati dalam artikel kami Kembali sekolah!

Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel kami

 • Salah satu latihan yang dapat digunakan untuk menguatkan struktur tanpa memberi tekanan lebih jauh pada mereka adalah merapatkan, yang dilakukan dengan langkah kecil. Untuk ini, berbaringlah di belakang anda. Kaki berdiri kira-kira lebar pinggul.

  Pastikan seluruh punggung terbaring rata di lantai - terutamanya punggung bawah mesti dijaga oleh ketegangan otot perut. Dengan kawalan badan dan ketegangan, pelvis kini perlahan-lahan digulung ke atas dan ke bawah. Selepas beberapa pengulangan, angkat pelvis dari lantai sehingga perut dan paha membentuk garis pepenjuru.

  Turunkan dan angkat pelvis secara bergantian sambil mengekalkan ketegangan badan sepenuhnya. Ini menguatkan otot punggung, punggung dan perut sokongan. Pada langkah terakhir dan untuk pesakit yang berpengalaman, pegang pelvis di bahagian atas pepenjuru, peregangan kaki keluar dan memegang jawatan itu untuk beberapa lama. Latihan yang sama juga dilakukan di sisi lain.

 • Latihan sokongan klasik seperti lengan sokongan dan push-up juga sesuai untuk melakukan senaman otot secara berkala tanpa menekankan struktur.
 • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di BWS
 • Latihan untuk BWS