Latihan ISG-Blockade

Biomekanik sangat penting untuk melepaskan penyumbatan. Putaran ke hadapan bilah pelvis digabungkan dengan aliran keluar bilah dan putaran dalaman pinggul sendi. Putaran ke belakang bilah pelvis digabungkan dengan penghijrahan bilah pelvis ke dalam dan putaran pinggul ke luar. Kesalahan ini dikesan dalam fisioterapi melalui penemuan tertentu dan kemudian dapat digerakkan atau dimanipulasi. Sekiranya aduan / sekatan ISG berlaku lebih kerap, ada ketegangan otot yang lemah, yang harus ditingkatkan melalui latihan khusus.

Pelepasan sekatan ISG

Satu kemungkinan untuk menyelesaikan masalah Sekatan ISG sendiri adalah pilihan melalui pergerakan. Penting agar tidak ada postur yang melegakan dan oleh itu pergerakan "berombak". Walaupun kesakitan hadir, pesakit harus dipindahkan pada langkah terakhir.

Kadang-kadang penyumbatan dilepaskan oleh pergerakan tiba-tiba (bersin, batuk) dengan sendirinya. Sekiranya terdapat aduan ISG yang lebih teruk, seorang ahli fisioterapi boleh berkonsultasi, yang akan mengetahui tentang penyumbatan melalui pemeriksaan khusus dan dapat membebaskannya dengan menggerakkan pelvis. Ini dapat dilakukan secara langsung di pelvis semasa pesakit berbaring di sisinya dan sekop pelvis dapat digerakkan ke belakang atau ke depan.

Teknik tidak langsung menggunakan tuas kaki boleh digunakan dalam posisi rawan atau terlentang untuk menggerakkan pelvis lebih jauh dengan memutar pinggul. Dengan melepaskan otot yang tegang, penyumbatan ISG juga dapat dilepaskan, kerana perasaan penyumbatan tetap disebabkan oleh nada otot yang terlalu tinggi. Melalui latihan mobilisasi tertentu, pesakit dapat menggerakkan pelvis dengan cara yang disasarkan untuk melepaskan penyumbatannya sendiri (lihat di bawah).

Seperti yang disebutkan di atas, ISG dapat disekat dengan mudah oleh pergerakan yang salah. Ini berlaku dengan cepat sekiranya ketegangan otot terlalu lemah. Latihan untuk mobilisasi sekiranya pelvis tersekat adalah seperti berikut: Duduk di tepi tempat tidur atau kerusi: Meluncur dengan punggung ke arah hujung katil atau kerusi (ham sliding) tetapi pastikan pergerakan keluar dari pelvis .

Kedudukan terlentang: Geserkan kaki ke luar secara bergantian sehingga pergerakan terasa di pelvis. Berdiri di tangga: tolak yang terkena kaki ke langkah di bawah sehingga pergerakan terasa di pelvis Kedudukan belakang di lantai dan kaki ke dinding: tempat 2 tenis bola pada penyodok pelvis ke kanan dan kiri di bawah tulang belakang, lakukan latihan ham sliding secara minimum: putar bulatan dengan pelvis atau tuliskan lapan (mirip dengan tarian perut) Duduk di atas bola Pezzi: geser dengan pelvis ke depan dan ke belakang, buat bulatan (sama seperti gimnastik kehamilan) Sekiranya terdapat gangguan otot, ia harus dilatih oleh otot yang sesuai. Dalam kebanyakan kes, otot perut terlalu lemah dan dapat diperkuat dengan latihan khusus seperti lengan sokongan, kedudukan empat kali ganda atau bola Pezzi.

Sekiranya otot terlalu pendek, terutamanya otot piriformis atau otot ischiocrural (belakang kaki otot), ia mesti diregangkan (lihat di bawah). Latihan mobilisasi lebih lanjut dapat ditemukan dalam artikel ISG-Blockade dan Latihan Mobilisasi.

 • Duduk di tepi katil atau kerusi: Geser dengan punggung ke arah hujung katil atau kerusi (ham-sliding) tetapi pastikan pergerakan keluar dari pelvis.
 • Kedudukan terlentang: tekan kaki secara bergantian sehingga pergerakan dapat dirasakan di pelvis.
 • Berdiri di tangga: tolak kaki yang terkena ke langkah di bawah sehingga pergerakan dapat dirasakan di pelvis
 • Berbaring telentang di atas lantai dan letakkan kaki anda di dinding: letakkan 2 bola tenis pada penyodok pelvis kanan dan kiri di bawah tulang belakang, lakukan latihan ham-sliding secara minimum
 • Berdiri: putar bulatan atau tuliskan lapan dengan pelvis (serupa dengan tarian perut)
 • Tempat duduk di bola Pezzi: geser dengan pelvis ke depan dan ke belakang, buat bulatan (serupa dengan gimnastik kehamilan)

Dengan masalah ISG, otot tertentu terlibat.

Sekiranya ilium tersekat ke depan terdapat hipertonus depan paha otot dan peregangan otot paha belakang. Yang penting hanya otot hipertonik yang diregangkan. Selain aktif dan pasif regangan kemungkinan, peregangan juga dapat dicapai dengan menegangkan dan mengendurkan otot. Oleh itu, ahli terapi dan pesakit bekerjasama.

Otot disesuaikan dengan pendekatan maksimum dan ahli terapi memberikan ketahanan dalam kedudukan yang akan diregangkan, pesakit menekannya. Oleh itu julat pergerakan dapat diperpanjang secara perlahan setelah ketegangan yang singkat dan seterusnya kelonggaran.

 • . quadriceps otot femoris dapat diregangkan secara pasif di atas kedudukan rawan, di mana ahli terapi menekan tumit ke arah punggung, atau dengan aktif regangan dalam keadaan berdiri, di mana pesakit menarik tumit ke arah punggung.
 • Sebagai tambahan kepada M. Quadriceps femoris, M. Iiliopsoas, yang melintasi pangkal paha, juga tergolong dalam otot depan.

  Pesakit dapat secara aktif meregangkan otot ini pada kedudukan terlentang dengan menarik kaki yang lain ke arah badan dan dengan sengaja regangan kaki yang lain dan menekannya ke sokongan (pemegang Thomarsche). Latihan regangan pasif tidak begitu mudah dilakukan pada otot.

 • Sekiranya ilium tersekat ke belakang, otot iskiokural dipendekkan dan otot kaki depan terlalu panjang. Otot belakang harus diregangkan.

  Dalam peregangan pasif, pesakit terletak pada posisi terlentang dan ahli terapi mendorong kaki yang diregangkan dekat dengan batang badan sehingga pesakit merasakan regangan yang ketara. Dalam regangan aktif, pesakit meletakkan kaki di atas kerusi atau yang serupa dan menghampiri kaki dengan bahagian atas badan.

 • Sekiranya terdapat penyakit hipertonus Piriformis, pesakit harus duduk di kerusi panjang dan meletakkan kaki yang terkena di sebelah yang lain di sebelah kaki yang diregangkan dan dapat meningkatkan regangan dengan tekanan pada lutut.

Dalam kes Sindrom ISG/Sekatan ISG dan terutama yang berlaku lebih kerap, beberapa kumpulan otot sangat penting untuk dilatih. Di satu pihak, kestabilan batang badan yang baik adalah penting, terutamanya otot perut dan punggung bawah.

batang: Lengan sokongan Sokongan diletakkan pada kedua-dua lengan bawah dan kedua bola kaki di bawah ketegangan badan (variasi dengan kaki diangkat secara bergantian, atau berubah dari sokongan lengan bawah ke sokongan tangan) Sokongan lateral sentiasa disokong pada satu lengan bawah dan sisi yang sama dari tepi luar kaki dengan bahagian luar kaki bawah (Variasi: Angkat kaki dan / atau angkat pelvis) Berdiri empat segi Berdiri dengan kedua-dua tangan dan lutut di lantai, angkat lutut dari lantai (jaga ketegangan perut) dan bergerak ke hadapan (berjalan beruang) Kedudukan rawan, angkat bahagian atas badan (Variasi; peregangan dan ayunkan lengan, barisan, angkat badan atas dan putar ke kanan dan kiri) kedudukan terlentang Merapatkan (tarik kaki ke atas badan secara bergantian, perlahan-lahan angkat pelvis ke atas dan ke bawah) Kedudukan terlentang: regangkan kaki anda secara bergantian (berbasikal) kedudukan duduk: condongkan bahagian atas badan anda ke belakang dan tahan posisi (ketegangan ismoetrik) Semua latihan boleh diubah dengan pelbagai cara. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan pada punggung yang berongga dan Latihan melawan belakang kesakitan. Selain kestabilan batang, kaki juga harus dilatih dengan sewajarnya.

Bergantung pada kecenderungan blokade, lebih banyak bahagian depan atau belakang harus dilatih. Latihan Kaki depan: Pemanjang kaki: theraband mengelilingi kaki dalam keadaan berdiri atau duduk dan kemudian meregangkan kaki (alternatif: mesin regangan kaki) Latihan kaki belakang: Keriting kaki: Kedudukan terdedah, theraband sekitar kaki dan kaki kemudian bengkokkan (alternatif: mesin curl kaki) Merapatkan sokongan dengan kedua tangan dan tumit dalam kedudukan terlentang (variasi: Angkat kaki secara bergantian, perlahan-lahan biarkan pelvis ke atas dan ke bawah) Kedudukan rawan: angkat kaki bengkok Latihan global untuk bahagian depan dan belakang : Langkah lompat ke depan atau ke sisi Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan fisioterapi bersenam lutut.

 • Sokongan sokongan lengan bawah diletakkan di kedua-dua lengan bawah dan kedua bola kaki di bawah ketegangan badan (angkat ganti dengan kaki, atau ubah dari sokongan lengan bawah ke sokongan tangan)
 • Sokongan lateral selalu disokong pada satu lengan bawah dan tepi luar sebelah kaki ke bahagian luar kaki bawah (variasi dengan mengangkat kaki dan / atau mengangkat pelvis)
 • Berdiri Berkaki Empat dengan kedua tangan dan lutut di tanah, angkat lutut dari tanah (jaga ketegangan perut) dan berjalan ke hadapan (berjalan beruang)
 • Kedudukan rawan, angkat bahagian atas badan (variasi; lengan regangan dan ayunan, barisan, angkat badan atas dan putar ke kanan dan kiri)
 • Kedudukan terlentang: Merapatkan (tarik kaki secara bergantian ke badan anda, perlahan-lahan angkat pelvis anda ke atas dan ke bawah)
 • Kedudukan terlentang: Regangkan kaki anda secara bergantian (menunggang basikal)
 • Separuh tempat duduk: condongkan bahagian atas badan ke belakang dan tahan kedudukan (ketegangan ismoetrik)
 • Peregangan kaki: Theraband di sekitar kaki dalam keadaan berdiri atau duduk dan kemudian meregangkan kaki (alternatif: mesin regangan kaki)
 • Keriting kaki: Kedudukan rawan, Theraband di sekitar kaki dan kaki kemudian bengkok (alternatif: mesin curl kaki)
 • Merapatkan sokongan dengan kedua tangan dan tumit dalam kedudukan terlentang (variasi: angkat kaki secara bergantian, perlahan-lahan biarkan pelvis naik dan turun)
 • Kedudukan rawan: angkat kaki yang bengkok
 • Lunges ke depan atau ke sisi
 • Selekoh lutut (pantat menolak ke belakang dan badan atas lurus membongkok sedikit ke hadapan)

Sekiranya berlaku Sekatan ISG, ramai penyelarasan senaman sangat berguna untuk menguatkan otot-otot batang badan dengan sangat berkesan.

1. bersenam Dalam posisi empat kali lipat angkat lengan kanan dan kaki kiri dan bawa mereka bersama dari lilitan di bawah badan. Ini menyebabkan ketidakstabilan dan ketegangan otot yang lebih intensif. Lakukan latihan ini beberapa kali berturut-turut dan kemudian ubah sisi.

Latihan boleh ditingkatkan di atas putaran, tikar airex atau trampolin, di mana permukaan yang tidak rata meningkatkan ketidakstabilan. Latihan ke-2 Jalan beruang juga memberikan ketegangan otot yang baik dengan bergerak dalam kedudukan yang tidak stabil. 3. senaman Di bahagian sokongan sisi atau sisi tangan, ketegangan otot dapat ditingkatkan dengan membawa lengan atas dan kaki bersama.

4. bersenam secara sederhana penyelarasan melakukan senaman dalam keadaan berdiri dengan membengkokkan lutut atau melakukan lunge dan pada masa yang sama melatih lengan (misalnya menguatkan dengan dumbbells atau theraband) dapat meningkatkan kekuatan kaki di satu pihak dan menguatkan batang badan di sisi lain. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Penyelarasan senaman. Dalam sekatan ISG, terdapat peningkatan ketegangan otot di punggung bawah, punggung, traktus illiotibialis dan otot kaki belakang atau depan.

Untuk melepaskan ketegangan ini, teknik langsung dapat digunakan, di mana ahli terapi mengurut otot. Pesakit itu sendiri boleh menggunakan roller fasial, dalam hal ini dia dapat melonggarkan ototnya sendiri, atau dia dapat memicu dirinya dengan bantuan tenis bola dengan berbaring di atas bola tenis. Jika tidak, cengkaman massa sendiri tidak begitu berkesan, kerana ketegangan otot selalu terlibat.