Latihan | Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

latihan

Latihan untuk masalah serviks harus dilakukan setelah berunding dengan ahli terapi atau doktor. Sekiranya masalah meningkat selepas latihan, sila hubungi kami sekali lagi. Dalam banyak kes, latihan menggerakkan ringan dapat mengurangkan keluhan.

 1. Ketua bulatan: Lingkaran kepala adalah kaedah yang mudah digerakkan. Adalah penting bahawa kepala tidak diambil terlalu banyak ke dalam leher. Sekiranya tidak menentu, arah pergerakan ini harus dihilangkan sepenuhnya.

  Pesakit meletakkan kepala ke sebelah kiri. Miringkan telinga kiri ke arah bahu, kemudian putar dagu ke arah lantai sehingga pandangan diarahkan ke lantai. Ini adalah kedudukan permulaan.

  Kemudian kepala digerakkan ke sisi kanan dengan gerakan separuh bulat yang perlahan sehingga telinga kanan menunjuk ke bahu kanan, pandangan menunjuk ke lantai dan dagu ke kiri menunjuk ke lantai. Anda duduk atau berdiri tegak semasa latihan, punggung anda tetap lurus, bahu anda tidak bergerak. Pergerakan separa bulat dilakukan secara perlahan dan secara bergilir-gilir.

  Kedudukan akhir di setiap sisi harus dijaga pendek. Anda boleh melakukan sehingga 20 pengulangan. Sedikit menarik (regangan kesakitanmungkin berlaku.

  Sekiranya rasa sakit atau pening, pelaksanaan latihan selanjutnya harus dijelaskan secara individu!

 2. Pencabutan: Latihan lain yang sering menyenangkan adalah latihan penarikan. Di sini tulang belakang serviks diregangkan dan diluruskan. Ini adalah pergerakan yang sering kita lakukan dalam kehidupan seharian.

  Dari tempat duduk tegak dan lurus, anda menggerakkan dagu ke belakang, seolah-olah anda ingin membuat dagu berganda. Kepala sama sekali tidak diletakkan di leher. Sebaliknya, tulang belakang serviks harus meregang, belakang kepala menghala jauh ke atas dan membentang ke arah siling.

  Posisi terakhir dipegang sebentar, kemudian kedudukan dapat dilepaskan, dagu melonggarkan dan bergerak ke depan lagi sedikit, kelengkungan tulang belakang serviks meningkat lagi. Pergerakan dapat dilakukan sekitar 10-20 kali. Setelah anda menguasai latihan, pada akhir pergerakan anda boleh memberi sedikit tekanan pada dagu dengan tangan anda untuk meningkatkan regangan.

  Tahap pergerakannya hanya kecil, penekanan harus diberikan pada pelaksanaan dan ketepatan. Adalah mungkin untuk menarik sedikit pada leher hingga BWS sederhana. Dalam kes kesakitan atau rasa tidak selesa, latihan harus diperjelaskan terlebih dahulu.