Latihan | Fisioterapi di Aduan ISG semasa mengandung

latihan

Dalam fisioterapi, wanita hamil mempelajari latihan khusus untuk melonggarkan otot punggung yang tegang dan melonggarkan otot Sekatan ISG. Latihan berikut harus dilakukan dengan berunding dengan ahli terapi. Sekiranya gejala meningkat, latihan mesti dihentikan.

Melonggarkan sendi ISG: Wanita hamil berbaring di punggungnya dan meletakkan kakinya ke atas. Lengan dihulurkan ke sisi. Kini wanita hamil membiarkan kaki yang bengkok meluncur ke sebelah kiri.

Bahagian atas badan dan bahu harus berada di atas tilam sebanyak mungkin sehingga pergerakan berpusat pada pelvis. Peregangan maksimum dipegang, kemudian kaki dibawa kembali ke tengah dan kemudian dibiarkan meluncur ke sebelah kanan. 5 pengulangan setiap sisi.

Penstabilan pelvis dan penguatan otot perut dan belakang: Wanita hamil berbaring di atas tikar dalam keadaan terlentang. Lengan diletak ke sisi badan. Kaki bawah diletakkan di atas kerusi pada sudut tepat sehingga paha dan tulang belakang membentuk sudut yang betul.

Sekarang pelvis diangkat perlahan-lahan sehingga lutut dan pelvis berada pada tahap yang sama. Kemudian pelvis diturunkan perlahan ke atas tikar. 10 pengulangan.

Melonggarkan pelvis dan sendi pinggul: Wanita hamil berdiri dengan kaki kirinya di atas buku dan mengalihkan berat badannya ke kiri. Oleh itu, kaki kanan berada di udara. Sekarang wanita hamil perlahan-lahan mengayunkan ke kanan kaki ke hadapan dan ke belakang.

Sekiranya ada mengimbangi masalah, kerusi boleh diletakkan di sebelah kiri dan kanan wanita hamil sehingga bahagian belakang kerusi dapat digunakan untuk menahannya. Kemiringan pelvis: Dalam kebanyakan kes, kecondongan pelvis sudah menyebabkan pengurangan gejala. Wanita itu berdiri tegak dengan pinggulnya lebar dan tegak dan cuba berulang kali untuk meluruskan pelvisnya secara sedar.

Idea bahawa anda ingin membawa anak ke dalam diri anda dan bukan di hadapan anda membantu. Alternatif: Wanita hamil mengambil posisi berkaki empat. Sebagai gantinya, dia sekarang membuat bonggol kucing dan kemudian punggung yang berlubang. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Aduan ISG semasa mengandung - senaman
  • Latihan ISG-Blockade
  • Sekatan ISG
  • Sindrom ISG - Fisioterapi