Latihan | Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki

latihan

Latihan dengan a kaki perbezaan panjang sangat penting dan harus dilakukan secara berkala. Dalam fisioterapi, pampasan kedudukan serong dapat dicapai dalam waktu yang singkat, tetapi biasanya tidak bertahan lama. Dengan program latihan yang berasingan, pesakit dapat menyelesaikan masalahnya sendiri.

Penting di sini adalah latihan untuk mobilisasi di kawasan panggul: Latihan pengukuhan harus disesuaikan dengan otot lemah yang sesuai. Oleh itu, latihan seperti lutut unilateral, kaki penekanan boleh dilakukan lebih kerap pada satu sisi dan latihan kaki umum. Selain latihan mobilisasi dan pengukuhan, regangan senaman sama pentingnya.

Bahagian belakang paha otot (otot iskiokrusial) harus diregangkan supaya pelvis tidak ditarik secara kekal ke belakang dan ke bawah, yang akan mengubah statik badan. Otot ini boleh sama ada: Begitu juga bahagian depan paha otot harus diambil kira sekiranya berlaku kaki perbezaan panjang. Sekiranya ini tidak melar, ia akan menarik pelvis ke hadapan dan ke bawah.

Latihan untuk regangan hadapan paha otot: Sebagai latihan regangan dan secara serentak sebagai latihan mobilisasi, pesakit meletakkan tumit kaki yang terkena pada paha kaki yang sihat dan menekan paha lebih jauh ke arah pergerakan putaran luaran. Ini membolehkan pinggul kembali berpusat dan meregangkan otot di kawasan punggung.

  • Tarik tumit ke arah punggung
  1. Duduk di atas bola Pezzi dan mengelilingi pelvis atau pergerakan ke hadapan dan ke belakang
  2. Duduk di bangku dengan pelvis menghadap ke belakang, memastikan bahawa tarikan benar-benar berasal dari pergerakan pelvis. Latihan harus dilakukan dari semasa ke semasa dalam keadaan duduk.
  3. Semasa berbaring, tolak tumit satu sama lain sehingga pergerakannya hanya datang dari kawasan panggul / pinggul
  1. Dalam keadaan terlentang dengan mengangkat kaki yang diregangkan hingga meregangkan
  2. Berjalan dengan tangan ke arah tanah sambil berdiri
  3. Letakkan kaki di atas platform yang tinggi dan berjalan dengan tangan ke kaki