Latihan | Fisioterapi untuk patah leher femoral

latihan

Amat penting untuk menguatkan otot yang stabil kaki. Pada fasa awal, penculikan ketegangan dapat digunakan untuk tujuan ini dan merapatkan fasa stabil beban 1.)

Penculikan ketegangan Dengan ketegangan penculikan, pesakit terletak pada kedudukan terlentang, kedua kaki dilonggarkan longgar, kaki diketatkan sehingga tumit lebih rendah dari hujung jari kaki, tulang pelvis berdebar dan berada pada tahap yang sama. Kini terjejas kaki menolak sendiri ke bawah ke bawah, sehingga tumit kaki yang terkena mendorong dirinya ke bawah beberapa sentimeter lebih lama daripada yang lain. Kaki kekal panjang, lutut dan buku lali sendi jangan bergerak, hanya yang tulang pelvis menukar kedudukan mereka.

Di bahagian yang terjejas, tulang pelvis bergerak sedikit ke bawah, sehingga garis penghubung antara dua tulang pelvis cenderung. Kemudian kaki sedikit merebak ke luar, tumit terlebih dahulu, tanpa tulang pelvis diangkat lagi. Hanya ada pergerakan kecil, tetapi otot-ototnya jelas tegang. Kedudukan dipegang sebentar, kemudian kaki dikembalikan ke posisi awal dan tulang pelvis dinaikkan lagi.

Pergerakan selalu dimulakan melalui pelvis. Ia berlaku dalam 3 set. Bilangan pengulangan dapat ditingkatkan, kemungkinan 12-15 pengulangan dapat dilakukan setelah beberapa waktu.

Walau bagaimanapun, latihan mesti tidak menyakitkan. 2.) Bridging Bridging memerlukan tahap tekanan yang lebih tinggi pada patah dan hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan ahli terapi atau doktor.

Sekiranya latihan dibenarkan, pesakit boleh meletakkan kedua kaki dari posisi terlentang, sehingga tumit berada di atas sokongan dan lutut dibengkokkan. Lebih kurang 2 penumbuk sesuai di antara lutut. Lutut tetap lurus di dalam bilik sepanjang latihan dan tidak condong ke dalam atau ke luar.

Sekarang punggung diangkat, pada mulanya mungkin hanya beberapa sentimeter pergerakan yang mungkin. Adalah penting bahawa kedua-dua kaki dimuat sama rata dan pelvis tulang diangkat lurus ke atas. Pelvis dapat dipegang pada posisi terangkat selama beberapa saat dan kemudian diturunkan lagi.

Sekiranya boleh, pelvis tidak boleh disandarkan sepenuhnya ke atas bantalan sehingga selepas beberapa kali pengulangan, kerana ini dapat mencapai ketegangan yang lebih tinggi dan latihan lebih berkesan. Bridging boleh dilakukan dalam 3 set 10-15 pengulangan. Lebih banyak latihan boleh didapati di sini:

  • Fisioterapi selepas hip-TEP
  • Fisioterapi untuk patah tulang