Latihan | Fisioterapi untuk patah kepala radial

latihan

Mobilisasi - pergerakan putaran: Letakkan lengan di atas meja. Tapak tangan anda menghadap ke meja. Sekarang putar pergelangan tangan ke arah siling.

Pergerakan berasal dari sendi siku. 10 pengulangan. Mobilisasi - lenturan dan pemanjangan: Duduk tegak dan tegak di atas kerusi.

Lengan tergantung di sebelah badan. Sekarang bengkokkan siku dengan menggerakkan ibu jari ke arah bahu anda. Kemudian kembali ke sambungan.

3 kali 10 pengulangan. Mobilisasi - Putaran luaran: Pegang lengan yang cedera pada sudut 90 ° pada dada aras di hadapan badan. Sekarang putar lengan ke atas, ke luar dari sendi siku dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan.

3 kali 10 pengulangan. Lebih banyak latihan boleh didapati di bawah: Latihan untuk sakit siku

 • Mobilisasi - pergerakan putaran: Letakkan lengan di atas meja. Tapak tangan anda menghadap ke meja.

  Sekarang putar pergelangan tangan ke arah siling. Pergerakan berasal dari sendi siku. 10 pengulangan.

 • Mobilisasi - kelenturan dan pemanjangan: Duduk tegak dan tegak di atas kerusi.

  Lengan menggantung longgar di sebelah badan. Sekarang bengkokkan siku dengan menggerakkan ibu jari ke arah bahu anda. Kemudian kembali ke sambungan.

  3 kali 10 pengulangan.

 • Mobilisasi - putaran luaran: Pegang lengan yang cedera pada sudut 90 ° pada dada aras di hadapan badan. Sekarang putar lengan bawah ke atas, keluar dari sendi siku dan kembali ke kedudukan permulaan. 3 kali 10 pengulangan.

Pengkelasan mengikut Mason

Terdapat pelbagai model klasifikasi untuk mengklasifikasikan keparahan radial kepala patah. Salah satunya ialah klasifikasi Mason. Di sini patah kepala radial terbahagi kepada 4 kelas: Mason Type I: jenis ini menerangkan keretakan garis rambut (fisur) kepala radial dan patah tulang licin, tidak berpindah Mason Type II: jenis ini menggambarkan fraktur anjakan Mason Type III: jenis ini menggambarkan patah tulang kepala yang dipindahkan yang terdiri daripada beberapa serpihan Mason Type IV: jenis ini menerangkan patah kepala radial dengan dislokasi serentak sendi siku

 1. Jenis Mason I: jenis ini menerangkan keretakan garis rambut (celah) di kepala jejari dan patah tulang yang licin dan tidak berpindah
 2. Jenis Mason II: jenis ini menerangkan patah tulang yang berpindah
 3. Jenis Mason III: jenis ini menerangkan keretakan anjakan kepala jejari yang terdiri daripada beberapa serpihan
 4. Jenis Mason IV: jenis ini menerangkan patah kepala radial dengan dislokasi serentak sendi siku