Latihan | Fisioterapi untuk fibula yang patah

latihan

Setelah tulang tumbuh semula dan tisu telah sembuh, kekuatan, kestabilan, kepekaan kedalaman dan mobiliti mesti dipulihkan di kaki. Salah satu kaedah terapi yang merangkumi semua bidang ini dalam rawatannya adalah konsep PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation). Keseluruhan kaki, dengan semua rantai ototnya, digerakkan dan diperkuat dalam jalur tiga dimensi dan dengan itu disesuaikan dengan keperluan seharian dan sukan.

Ini berlaku dalam pelbagai peringkat, di mana kaki pertama kali digerakkan oleh ahli terapi dalam corak yang disesuaikan, kemudian pesakit secara aktif menggerakkannya, dan akhirnya ia diperkuat melalui ketahanan manual. Apabila dilakukan dengan selamat, pergerakan akhirnya dapat dilakukan sebagai program latihan yang terpisah dengan bantuan kumpulan terapi. Sebagai langkah selanjutnya dalam fasa regenerasi terakhir fibula patah, proprioception latihan sesuai, di mana permukaan tidak rata digunakan. Ini termasuk: Untuk melatih otot di seluruh kaki, disyorkan latihan tambahan peralatan yang disokong.

  • Mengimbangi papan goyangan, berkaki satu, berkaki dua, dengan mata tertutup,
  • Kursus
  • Tikar lembut
  • Kedudukan hujung kaki digabungkan dengan pelbagai kesukaran seperti membaling dan menangkap bola.

Langkah-langkah selanjutnya

Sebagai tambahan kepada fisioterapi aktif, pelbagai langkah lain dapat digunakan dalam rawatan fibula patah untuk melonggarkan struktur, melegakan kesakitan dan menggalakkan penyembuhan. Bergantung pada gejala individu, aplikasi elektrik boleh digunakan, terapi panas dan sejuk, urut hingga teknik fasia mendalam, pelbagai peregangan dan kemudian, terutama ketika kembali ke sukan, sokongan melalui pemasangan pita.

Operasi

Pembedahan untuk fibula patah dilakukan sekiranya sendi juga terjejas, jika patah terkehel - iaitu bahagian tulang terlantar luas - jika terdapat beberapa serpihan atau jika terapi konservatif tidak berjaya dan tulang tidak tumbuh bersama. Bergantung pada jenis patah tulang, terdapat pelbagai kaedah memasang semula bahagian tulang antara satu sama lain. Skru atau pinggan boleh digunakan, atau yang disebut fixator luaran, di mana batang logam masuk ke dalam badan dari luar dan dengan itu dapat disesuaikan dan disesuaikan dengan proses penyembuhan ketika tulang tumbuh bersama. Ligamen koyak dijahit bersama. Selepas operasi, rawatan fisioterapeutik serupa yang disesuaikan dengan penyembuhan luka dilakukan seperti penyembuhan konservatif.