Latihan | Fisioterapi untuk penyumbatan ISG

latihan

Selain latihan pengukuhan yang disebutkan di atas, pesakit juga harus melakukan mobilisasi dan regangan senaman. Kedudukan terlentang: tolak kaki secara bergantian sehingga pergerakan terasa di pelvis. Berdiri di tangga: Dorong kaki yang terkena ke langkah yang mendasari sehingga pergerakan di pelvis dapat dirasakan Kedudukan terlentang di lantai dan kaki ke dinding: Letakkan 2 bola tenis pada sekop pelvis di sebelah kanan dan kiri di bawah tulang belakang , lakukan minima latihan sliding ham Stand: Putar dengan pelvis dalam bulatan atau tulis lapan (mirip dengan tarian perut) Duduk di atas bola Pezzi: Geser dengan pelvis ke depan dan ke belakang, buat bulatan (serupa dengan gimnastik kehamilan)

  • Duduk di tepi katil atau kerusi: Geser dengan punggung ke arah hujung katil atau kerusi (ham-sliding) tetapi pastikan pergerakan keluar dari pelvis.
  • Kedudukan terlentang: tolak kaki secara bergantian sehingga pergerakan terasa di pelvis.
  • Berdiri di tangga: Dorong kaki yang terkena ke langkah di bawah sehingga pergerakan dapat dirasakan di pelvis
  • Berbaring telentang di atas lantai dan letakkan kaki anda di dinding: letakkan 2 bola tenis pada penyodok pelvis kanan dan kiri di bawah tulang belakang, lakukan senaman slaid ham secara minimum
  • Berdiri: putar pelvis dalam bulatan atau tulis lapan (mirip dengan tarian perut)
  • Tempat duduk di bola Pezzi: geser dengan pelvis ke depan dan ke belakang, buat bulatan (serupa dengan gimnastik kehamilan)

Sekiranya - maka ...

Dengan masalah ISG, otot-otot tertentu diregangkan atau dipendekkan. Sekiranya os. ilium (tulang ilium) tersumbat ke depan, terdapat hipertonus depan paha dan melebarkan paha belakang.

Yang penting hanya otot hipertonik yang diregangkan. Mereka. Quadriceps femoris dapat diregangkan secara pasif ke posisi rawan, di mana ahli terapi menekan tumit ke arah punggung, atau dengan aktif regangan dalam keadaan berdiri, di mana pesakit menarik tumit ke arah punggung. Sebagai tambahan kepada M. Quadriceps femoris, M. Iliopsoas, yang mengalir melalui pangkal paha, juga tergolong dalam otot depan.

Pesakit dapat meregangkan otot ini secara aktif dalam kedudukan terlentang dengan menarik yang lain kaki ke arah badan dan dengan sengaja regangan kaki yang lain dan menekannya ke penyokong (pemegang Thomarsche). Latihan regangan pasif tidak begitu mudah dilakukan pada otot. Sekiranya kedudukan ilium tersekat ke belakang, otot iskiokrural dipendekkan dan bahagian depan otot terlalu panjang.

Otot belakang (otot sciocrural) harus diregangkan. Dalam peregangan pasif, pesakit berada dalam posisi terlentang dan ahli terapi mendorong regangan kaki dekat dengan batang sehingga pesakit merasakan regangan yang ketara. Dalam regangan aktif, pesakit meletakkan kaki di atas kerusi atau serupa dan menghampiri kaki dengan bahagian atas badan.

Sekiranya pesakit mempunyai penyakit hipertonus Piriformis, dia harus duduk di tempat duduk panjang dan meletakkan kaki yang terkena di sebelah lain di sebelah kaki yang diregangkan. Selain regangan aktif dan pasif, regangan juga dapat dicapai dengan menegangkan dan mengendurkan otot. Oleh itu ahli terapi dan pesakit bekerjasama. Otot disesuaikan dengan pendekatan maksimum dan ahli terapi memberikan ketahanan dalam kedudukan yang akan diregangkan, pesakit menekannya. Oleh itu julat pergerakan dapat diperpanjang secara perlahan setelah ketegangan yang singkat dan seterusnya kelonggaran.