Latihan | Fisioterapi untuk arthrosis sendi pergelangan kaki

latihan

Latihan fisioterapeutik untuk buku lali bersama arthrosis hanya boleh dijalankan pada peringkat bebas keradangan. Mereka terutamanya berfungsi untuk meningkatkan pergerakan sendi. Pergerakan yang besar dan luas terus meningkatkan darah peredaran pada sendi, dan produk sisa metabolik dapat dibuang dengan lebih baik.

Rawan disuburkan oleh pertukaran tekanan dan ketegangan. Beban yang disesuaikan secara fisiologi pada buku lali Oleh itu, sendi adalah penting untuk memastikan bekalan optimum rawan dan dengan itu pemeliharaannya. Latihan menggerakkan, misalnya, mengelilingi kaki mengikut arah jam dan lawan jam.

Pergerakan harus seluas mungkin. Dari kedudukan kaki yang runcing, tepi luar kaki diangkat, diikuti oleh kaki depan, kaki melingkar ke atas dan ditarik, sedikit menarik di betis mungkin boleh. Sekarang bahagian tepi kaki diangkat dan kaki diturunkan sehingga mencapai kedudukan kaki lagi.

Latihan mesti jatuh dengan mudah dan boleh diulang dengan kerap (kira-kira 20 kali) dalam beberapa set. Sebab biasa buku lali bersama arthrosis adalah ketidakstabilan sendi, misalnya setelah kerap membengkok atau patah. Tulang pergelangan kaki kemudian tidak duduk dengan betul di garpu sendi yang terdiri daripada betis dan tibia dan tidak dipandu dengan selamat. Latihan pengukuhan dan koordinasi yang disasarkan dapat menghilangkan ketidakstabilan ini dan meningkatkan fungsi sendi.

Operasi

Operasi biasanya tidak diperlukan dengan terapi konservatif yang baik. Walaupun selepas menjalani terapi operasi, rawatan susulan yang konservatif dengan fisioterapi intensif diperlukan untuk memastikan terapi yang berjaya. Tujuan campur tangan pembedahan adalah untuk memulihkan kesesuaian sendi dan dengan itu fungsi sendi yang terbaik.

Penggantian sendi berlaku secara arthroscopically, iaitu invasif minimum. Rawan produk lelasan dikeluarkan dari sambungan sendi dan tulang yang menyekat pergerakan sendi diturunkan ke bawah. Selain itu, pengeboran dapat dilakukan untuk memicu proses penyembuhan, transplantasi tulang rawan dapat dilakukan, atau posisi sendi dapat diubah dengan reposisi (reposisi semula osteotomi) tulang, lampiran visual dan / atau ligamen, supaya paksi pergerakan dapat dipengaruhi dan diperbetulkan dengan cara yang disasarkan.

Sekiranya kecederaan sendi yang rumit, penggantian sendi mungkin diperlukan (penggantian sendi endoprosthetic). Kekejangan sendi yang lengkap (arthrodesis) juga berguna untuk membuat sendi buku lali tidak menyakitkan dan stabil dalam kehidupan seharian, walaupun kehilangan mobiliti. Hari ini, pembedahan plastik pergelangan kaki sudah bertambah baik dan lebih matang daripada beberapa waktu yang lalu, sehingga artrodesis harus dilakukan lebih jarang.