Latihan | Fisioterapi untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan

latihan

1.) Regangkan tulang belakang dan punggung bawah Gerakkan ke kedudukan empat kaki. Pastikan pinggul tidak kendur.

Sekarang perlahan-lahan buat bonggol kucing dan gerakkan dagu ke arah anda dada. Tinggal selama 2 saat dan kemudian turunkan punggung anda kembali ke punggung yang sedikit berongga sambil mengekalkan punggung anda kepala dalam leher. Ulangi latihan 5 kali.

2.) Menguatkan dan menstabilkan punggung bawah Berbaring di punggung dan letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda. Lengannya terletak longgar di sebelah badan.

Sekarang tekan ke atas sehingga paha dan punggung membentuk garis lurus. Pegang kedudukan jambatan ini selama 20 saat. 3 pengulangan.

3.) Peregangan punggung bawah Duduk di lantai dengan kaki anda bersudut sedikit ke hadapan dan ke sisi. Sekarang sampai dengan tangan anda di bawah betis anda dan pegang tumit dari luar.

Sekarang bengkokkan bahagian atas badan anda sedikit ke hadapan sehingga anda merasakan regangan. Tahan ini selama 20 saat dan kemudian berhenti sebentar. 3 pengulangan. Untuk lebih banyak latihan lihat artikel:

  • Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung
  • Aduan ISG semasa mengandung - senaman
  • Latihan lantai panggul semasa kehamilan

Punca

Punca tulang ekor kesakitan semasa mengandung kebanyakannya disebabkan oleh perubahan anatomi dan perubahan hormon. Sebagai persediaan untuk kelahiran yang akan datang, cincin pelvis (terdiri daripada pinggul tulang, sacrum and tulang ekor) longgar semasa mengandung untuk memberi ruang yang cukup untuk anak di saluran kelahiran. Pelebaran cincin pelvis juga menyebabkan a regangan struktur sekitarnya, yang seterusnya menyebabkan peningkatan ketegangan otot, yang akhirnya menyebabkan kesakitan. Selanjutnya, a patah juga boleh menjadi penyebab yang mungkin untuk kesakitan dalam tulang ekor, tetapi ini lebih mungkin disebabkan oleh kejatuhan atau, semasa kelahiran, ketika anak menekan coccyx yang sudah tegang. Untuk rawatan, penting untuk mendiagnosis penyebabnya terlebih dahulu.

36, 37.38 SSW

SSW ke-36: Di sini tekanan pada pinggul perlahan-lahan meningkat ketika anak yang belum lahir perlahan-lahan bergerak jauh ke dalam pelvis. Proses ini boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian bawah punggung, tetapi banyak wanita hamil juga melihat ini sebagai melegakan bernafas dan makan sekarang lebih mudah lagi. Pada akhir minggu ke-36 kehamilan, bayi secara rasmi tidak lagi pramatang.

SSW ke-37: Bayi kepala kini normal di bahagian pelvis. Bagi banyak wanita hamil ini boleh disertai dengan peningkatan kesakitan di kawasan ini. Kerinduan untuk pergi ke tandas juga sering berlaku.

Kelahiran boleh bermula pada bila-bila masa. Minggu ke-38 dari mengandung: Bayi sekarang mempunyai berat sekitar 3100g. Ini juga dapat dilihat pada tekanan kuat pada pelvis. Biasanya bayi tidak membesar lebih jauh dari masa ini tetapi menambah berat badan sekitar 20-30g sehari. Wanita hamil kini harus mengharapkan untuk mula melahirkan pada bila-bila masa.