Latihan | Fisioterapi untuk kelemahan otot jantung

latihan

Latihan mana yang digunakan dalam kes a jantung kelemahan otot akan ditentukan oleh doktor bekerjasama dengan ahli fisioterapi. Tahap penyakit dan ketahanan umum pesakit memainkan peranan utama dalam pemilihan. Secara amnya, latihan harus dilakukan dengan jumlah pengulangan yang tinggi dan bobot yang rendah untuk membuat latihan terutamanya ketahanan-berorientasi.

Bagi banyak pesakit dengan jantung kelemahan otot, yoga and Pilates Oleh itu, senaman sangat sesuai untuk menguatkan otot. 1) Menggerakkan pinggul dan menguatkan paha Berbaring di punggung dengan kaki diluruskan. Sekarang angkat satu kaki sehingga lutut diarahkan ke arah dada.

Paha atas dan bawah tetap pada sudut 90 °. 7 pengulangan setiap sisi. 2) Menguatkan perut dan lengan atas Berbaring di punggung dengan kaki diangkat dan rentangkan lengan anda 10cm ke arah kaki anda.

Sekarang lakukan 20 sit up. 3) Relaksasi dan melonggarkan otot di bahu-leher kawasan Duduk tegak dan tegak. Sekarang letakkan tangan anda dalam separuh bulatan di belakang tangan anda kepala.

Dari kedudukan ini perlahan-lahan tarik bahu anda ke telinga anda dan kemudian turunkan lagi. Kemudian tarik perlahan siku anda ke belakang sebelum kembali ke posisi awal. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan dengan kelemahan otot jantung yang ada

Sukan

Walaupun jantung tidak lagi mampu sepenuhnya kerana kelemahan otot jantung, adalah kesalahan untuk tidak melakukan sukan sepenuhnya. Ini akan memberi kesan negatif kepada penyakit ini. Terapi a kelemahan otot jantung malah melihat sukan sebagai bahagian penting dalam pemulihan. Bergantung pada individu kecergasan tahap dan tahap penyakit, program sukan yang sesuai dibuat, yang telah terbukti dapat meningkatkan prestasi jantung.

Sukan ini terutamanya meningkat perlahan-lahan ketahanan latihan seperti berjalan kaki, mendaki atau berenang. Oleh itu, ini terutama mengenai sukan yang tidak memerlukan banyak usaha. Latihan membina otot hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan perubatan dan dengan berat ringan dan jumlah pengulangan yang lebih tinggi dan oleh itu harus lebih banyak ketahanan-berasaskan. Orang yang terjejas harus berhati-hati agar tidak melakukan latihan berlebihan dan mendekati sukan dengan perlahan agar dapat memanfaatkannya dalam jangka masa panjang.