Latihan | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar

latihan

Latihan di akar saraf pemampatan harus dibincangkan secara individu dengan doktor atau ahli terapi yang merawat untuk mengelakkan gejala yang semakin teruk. Sebagai peraturan umum, pergerakan yang menyebabkan kemerosotan ketara harus dihindari untuk sementara waktu dan hanya boleh dilakukan setelah berunding. Latihan mobilisasi ringan, seperti memiringkan pelvis, dapat membantu.

Untuk ini, pesakit berada dalam kedudukan tegak di atas bangku atau kerusi. Pesakit mencengkam tulang pelvis dengan tangannya dan memiringkan pelvis ke depan dan ke belakang, dengan tulang pelvis memandang ke bawah sekali dan meluruskan ke belakang sekali. Pergerakan pelvis terus ke tulang belakang lumbar dan dapat mendorong mobilisasi lembut.

Apa yang disebut sebagai merapatkan adalah latihan penstabilan. Di sini pesakit terletak pada posisi terlentang pada penyangga, kaki diposisikan sehingga lutut dibengkokkan pada sudut sekitar 90 °. Pertama, ketegangan asas meningkat, yang sangat penting untuk menstabilkan tulang belakang dan mencegah kerengsaan lebih lanjut akar saraf.

Untuk melakukan ini, pesakit terlebih dahulu mengetatkan punggung, dan kemudian otot perut dengan menarik pusar dengan menghembuskan nafas ke arah tulang belakang, kemudian dengan lembut menekan lengan di sebelah badan ke dalam pad dan membuat sedikit dagu berganda. Semasa menahan ketegangan asas ini, dia sekarang mengangkat pantat dari pad sehingga mereka sesuai dengan paha. Selepas 2 - 5 saat, punggung diturunkan semula ke atas lantai dan kemudian diangkat semula. Latihan boleh dilakukan dalam 3 set 15 pengulangan.

Pemampatan Akar Saraf di BWS

Akar saraf pemampatan kurang kerap berlaku di BWS daripada di tulang belakang lumbar, sejak tulang belakang toraks secara signifikan lebih stabil disebabkan oleh toraks dan dengan itu regangan yang kurang betul berlaku. Cakera hernia juga jarang berlaku di BWS. Walau bagaimanapun, sekiranya pemampatan akar saraf berlaku dalam pembedahan tulang belakang toraks, contohnya disebabkan oleh tumor, kerosakan pada interkostal saraf (neuropati interkostal) boleh berlaku saraf of tulang belakang toraks jangan membentuk plexus saraf, tetapi berlari hampir seperti tali pinggang di seluruh badan untuk menghidupkan kawasan-kawasan kulit di bahagian toraks. Sekiranya, misalnya, akar saraf segmen vertebra toraks ke-6 dimampatkan, ini boleh menyebabkan neuropatik menembusi kesakitan di kawasan tulang rusuk ke-6.