Latihan | Fisioterapi untuk kesakitan di lengkungan kostum semasa kehamilan

latihan

Peregangan adalah salah satu latihan utama yang dapat membantu wanita hamil kesakitan di lengkungan kostum. Ini membesarkan toraks dan perut dan membawa ke kelonggaran. Kedudukan dapat dipegang untuk beberapa waktu dan kemudian harus diulang di sisi lain.

Dari kedudukan ini, wanita hamil juga dapat mandiri urut permulaan otot perut atau otot interkostal dengan lembut.

  • Untuk melakukan ini, anggaplah posisi santai dalam kedudukan terlentang. Kaki diselaraskan, lengan diluruskan di sebelah badan.

    Sekarang biarkan kedua-dua lutut jatuh ke satu sisi, tetapi hanya sejauh perut bayi membenarkannya dan terasa selesa. Sisi yang bertentangan diregangkan bersama dengan otot perut dan pernafasan. Seringkali sedikit tarikan dapat dirasakan, terutama jika ada kerengsaan pada akar, ia harus tetap menarik sedikit.

    Dengan tangan di sisi yang kaki dimiringkan, tulang rusuk yang berlawanan dan bertentangan dapat digenggam. Lengan di sisi yang diregangkan tetap diregangkan jauh dari badan, pandangan mengikut lengan. Pernafasan mengalir dalam dan tenang.

    Seseorang boleh mencuba menghirup tangan di lengkungan kostum.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di sini: Latihan untuk sakit belakang semasa kehamilan, latihan lantai panggul, latihan untuk sakit sciatica semasa kehamilan

  • Untuk mengelakkan pendekatan berterusan dari otot perut, latihan ke posisi tegak juga harus dilakukan. Untuk tujuan ini wanita hamil boleh duduk di bangku atau kerusi. Tangan disilangkan di hadapan pangkuan dan dikepalkan ke kepalan tangan, punggung dilonggarkan longgar, pandangan mengikuti tangan sepanjang latihan. Dengan penyedutan anda sekarang membuka tangan anda, melebarkan jari anda dan meregangkan kedua-dua lengan anda jauh ke atas daripada anda kepala menjadi kedudukan Y.

    Kontrak bilah bahu, tulang belakang meluruskan hingga ke tulang belakang serviks, dada menjadi luas. Dengan menghembus nafas anda jatuh kembali ke posisi awal. Walau bagaimanapun, fokus latihan adalah meluruskan badan. Latihan dilakukan dengan tenang tetapi kuat dan dapat diulang hingga 20 kali.