Latihan | Fisioterapi untuk Patellar Tip Syndrome

latihan

Semasa rawatan fisioterapeutik, pesakit belajar latihan untuk regangan, mengukuhkan dan menstabilkan tendon patella. Sebilangan latihan ini dijelaskan dalam teks berikut. 1. mobilisasi Berbaring di belakang anda untuk latihan ini.

Sekarang perlahan-lahan letakkan kedua kaki ke atas dengan menariknya ke arah punggung anda. Kemudian perlahan-lahan meluncur kembali ke lanjutan. Sekiranya ini berlaku tanpa masalah, cuba angkat kaki secara bergantian dan tarik ke arah anda.

2. regangan bahagian depan paha Berdiri tegak dan tegak. Kemudian pegang anda buku lali dengan tangan anda dan tarik tumit ke arah punggung anda sehingga anda merasakan regangan di bahagian depan punggung anda paha. Latihan ini mungkin sedikit menyakitkan pada mulanya, terutama jika anda masih mengalami akut sindrom hujung patellar.

3 Menguatkan otot Untuk latihan ini, anda memerlukan a theraband. Berbaring di punggung dan pasangkan tali di bawah tapak kaki yang terangkat dan pegang hujungnya dengan tangan anda. Sekarang bangkitlah ketegangan di theraband dan tekan kaki perlahan-lahan melawan ketegangan ke dalam panjangan. Ulangi keseluruhan prosedur 15 kali. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan untuk Patellar Tip Syndrome

Latihan eksentrik

Langkah sokongan lain dalam proses penyembuhan sindrom hujung patellar adalah apa yang disebut latihan eksentrik. Ini bertujuan untuk merangsang metabolisme tendon, yang agak lambat dan memerlukan masa lebih lama untuk sembuh. Ini dapat dicapai dengan melakukan latihan tertentu.

Ini memastikan bahawa tendon dibekalkan dengan nutrien yang diperlukan untuk penyembuhan. Pada awal latihan eksentrik, lakukan latihan 1 kali setiap satu dengan 15 pengulangan. Sekiranya latihan dilakukan tanpa masalah, ini dapat ditingkatkan menjadi 2 atau 3 pengulangan dalam latihan selanjutnya.

Sedikit kesakitan semasa pelaksanaannya tidak berbahaya. Latihan yang baik untuk bermula latihan eksentrik adakah selekoh lutut pada permukaan yang dinaikkan. Untuk melakukan ini, berdiri dengan tumit yang terkena kaki pada ketinggian sedikit (contohnya buku). Titik lutut dan kaki lurus ke hadapan.

Sekarang bengkokkan lutut anda, tetapi jangan bengkokkannya lebih dari 90 °. Kira perlahan hingga 3 dan kemudian cepat kembali ke posisi awal Oleh kerana metabolisme tendon yang sangat perlahan yang disebutkan di atas, anda mungkin tidak melihat peningkatan gejala sehingga selepas 6-8 minggu. Dalam beberapa minggu pertama setelah bermulanya latihan eksentrik, beban yang tidak biasa dapat menyebabkan gejala bertambah buruk pada mulanya. Cari lebih banyak latihan lutut di bawah: Sekolah Lutut