Latihan | Fisioterapi untuk keradangan tendon peroneal

latihan

Setelah menderita keradangan tendon peroneal, senaman aktif bertujuan untuk mengembalikan keanjalan tisu, menguatkan otot yang terjejas dan sekitarnya dan melatih kepekaan kedalaman dan penyelarasan. Untuk memulihkan otot dan panjang tendon, pelbagai regangan senaman sesuai. 1.)

Untuk senaman yang mudah dilakukan di rumah atau dalam kehidupan seharian, duduk tegak dengan kaki selari dengan pinggul di lantai. Sekarang bengkokkan satu kaki dan letakkan kaki bawah pada paha kaki yang lain sehingga lutut menunjuk ke luar. Dengan tangan, kaki kini dibengkokkan dan sisi luar kaki dipusing ke dalam sehingga regangan dirasakan di kawasan luar bawah kaki.

2.) Cara termudah untuk menguatkan otot peroneal adalah dengan menggunakan tali Thera, yang melekat di kaki. Tepi luar kaki diangkat melawan rintangan dan dipusing ke luar.

3.) Latihan pada permukaan yang tidak rata seperti terapi berputar atau mengangguk juga menguatkan dan melatih kepekaan mendalam. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk keradangan tendon peroneal yang ada
  • Fisioterapi / latihan sendi buku lali

Mobilisasi melakukan latihan kaki dan lutut

Tendon peroneal sesuai dengan tendon M. fibularis longus dan brevis, yang menyebabkan kaki meregang, merebak dan berpusing ke luar. Atas sebab ini, kedudukan yang berlawanan dengan mobilisasi harus dicapai.

  • Duduk di tempat duduk panjang dengan kaki terentang dan letakkan tuala di gelung di sekeliling anda kaki depan.

    Pastikan tuala tetap tegang dan rentangkan kaki anda sejauh mungkin dan hulurkan ke luar. Kemudian, dengan menggunakan tuala, tarik sedekat mungkin dan putar sedikit ke dalam. Pegang regangan kedudukan selama beberapa saat dan kemudian meregangkan kaki semula. Ulangi latihan sekurang-kurangnya 30 kali.

  • Untuk menggerakkan sendi lutut, berbaring di punggung, sudut yang sihat kaki dan berdiri.

    Panjangkan kaki yang terkena ke atas ke arah siling dan tarik kaki sedekat mungkin. Kemudian bengkokkan lutut dan meregangkannya semula. Pegang lutut dalam keadaan tegang selama beberapa saat sebelum membengkokkannya lagi.

    Ulangi latihan dengan kaki yang lain. Untuk meningkatkan intensiti, angkat pantat semasa latihan. Pastikan menarik kedua kaki ke atas.