Latihan | Fisioterapi untuk belat shin

latihan

Terdapat sejumlah latihan untuk sindrom tibial plateau edge dalam konteks fisioterapi, yang semestinya membantu mengurangkan gejala dan mencegah masalah tersebut dalam jangka masa panjang. Mengangkat anak lembuDalam latihan ini, anda berdiri dengan kaki anda. Sekarang dorong diri anda ke posisi berjinjit dan kemudian turunkan tumit anda tepat di bawah tangga.

Ulangi latihan sebanyak 15 kali. Untuk menjadikannya lebih sukar, latihan ini juga boleh dilakukan dengan satu kaki. Genggaman jari kaki Letakkan diri anda di permukaan lurus untuk latihan ini.

Letakkan tuala kecil di lantai di depan anda, ambil dengan jari kaki dan angkat sedikit. Jatuhkan tuala sekali lagi dan ulangi semuanya 10 kali. Jambatan satu kaki Letakkan di punggung anda dan letakkan kaki anda sedekat mungkin ke punggung anda.

Sekarang tekan punggung anda ke arah siling sehingga bahagian belakang paha dan punggung anda membentuk garis lurus. Sekarang angkat satu kaki dan meregangkannya ke atas. Pegang kedudukan ini selama 15 saat dan kemudian tukar sisi.

Peregangan otot betis Berdiri lurus dan tegak. Kemudian silangkan kaki anda sehingga kaki kanan anda berada di sebelah kiri kaki kiri anda. Sekarang bengkokkan bahagian atas badan anda ke depan sejauh mungkin dengan kaki anda diregangkan.

Anda sekarang mesti merasakan regangan di betis. Tahan ini selama 15 saat. Untuk latihan lebih lanjut sila rujuk artikel:

  • Sakit pada sendi buku lali
  • Fisioterapi latihan sendi buku lali

blackroll

Sindrom tepi tibial juga boleh dirawat dengan apa yang disebut blackroll (juga dipanggil fascial roll). Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa keradangan akut telah reda. The blackroll bertujuan untuk memastikan otot-otot berehat dan tumbuh semula dengan optimum.

Ini dimungkinkan oleh kenyataan bahawa melancarkan blackroll melonggarkan lekatan pada selubung otot, fasia. Melancarkan mempromosikan darah peredaran dan meningkatkan metabolisme otot, sehingga proses penyembuhan dipromosikan apabila dilakukan dengan betul. Pelaksanaan: Untuk shin-kaki sindrom, ini bermaksud bahawa orang yang terkena bergerak ke kedudukan empat kali ganda. Blackroll kemudian diletakkan di bawah lutut kaki yang terkena.

Sekarang otot digerakkan dengan perlahan-lahan bergulir ke atas dan ke bawah sepanjang tibia. Adalah sangat penting agar anda tidak menggulung secara langsung pada tulang shin, tetapi di sebelah kanan atau kiri. Ini memastikan otot dapat dicapai dengan cara yang terbaik.

Anda sebagai pesakit memutuskan berapa banyak tekanan yang anda mahu lakukan semasa prosedur. The kesakitan ambang biasanya diambil sebagai standard. Semasa bekerja dengan Blackroll, penting juga pelaksanaannya sangat perlahan, yang juga bermaksud hanya 2-3cm per minit. Hanya dengan cara ini kesan yang baik dapat dicapai. Sekiranya anda tidak pasti, lebih baik jika ada ahli terapi terlatih yang menunjukkan cara melakukan latihan dengan Blackroll.