Latihan | Fisioterapi untuk pembengkakan dan nodul pada sendi jari

latihan

Latihan terbaik untuk pembentukan simpulan pada jari adalah latihan aktif jari dan tangan. Latihan aktif bertujuan untuk mengekalkan baki cecair sinovial. Latihan ini harus dilakukan di kesakitan-fasa bebas sehingga keradangan di jari tidak meningkat.

Ia juga penting untuk melatih kemahiran motor halus. Menyambungkan jarum dengan benang, mengambil manik kecil atau merajut adalah cara untuk mempraktikkan kemampuan ini. Mobilisasi dalam mandi minyak tanah juga mendorong pergerakan dan mengurangkan nada otot di tangan.

Aplikasi ini juga tidak boleh dilakukan pada fasa radang akut, kerana panas dapat meningkatkan keradangan. Semua latihan mobilisasi tetapi juga latihan pengukuhan pada fasa tidak akut harus dilakukan sekerap mungkin. Adakah anda mencari latihan lanjutan untuk tangan?

  • Untuk melakukan ini, pesakit menggerakkan tangan secara lurus dan lenturan dan memutar pergelangan tangan.
  • Untuk jari, dia menyentuh ibu jari antara satu sama lain jari dan membentuk kepalan kecil dan penumbuk besar.
  • Dengan tangan yang lain, pesakit juga boleh menggunakannya jari di sisi lain, seperti dalam fisioterapi, untuk membuat daya tarikan pada sendi untuk mengatasi akut kesakitan.
  • Untuk meningkatkan kekuatan di tangan dan lengan, pesakit dapat menggunakan plasticine atau softball, yang dia menguli dengan betul.

Polyarritis

Polyarritis adalah penyakit di mana 5 atau lebih sendi menunjukkan keradangan. adalah penyebab penyakit ini: Polyarritis boleh dibahagikan kepada akut dan kronik. Sekiranya terdapat suar radang yang berlangsung hanya beberapa hari, ia disebut akut poliartritis.

Sekiranya keradangan berlangsung lebih lama, ia menjadi kronik. Pencetus keradangan boleh menjadi keadaan cuaca, tekanan atau jangkitan. A darah ujian menunjukkan peningkatan nilai keradangan, yang mengesahkan penyakit ini. Pada fasa akut, perubahan warna kemerahan dan pemanasan sendi boleh berlaku. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel Polyarthritis.

  • Gangguan metabolik
  • Penyakit autoimun
  • Jangkitan