Latihan | Fisioterapi untuk tangan / kaki / kaki yang bengkak

latihan

Sekiranya pembengkakan berlaku terutamanya pada kaki atau kaki, boleh membantu mengangkatnya sekurang-kurangnya 30 minit pada waktu petang. Berbaring telentang dan naik kaki selama 1-2 minit dengan basikal di udara, ini mengaktifkan pam otot dan dengan itu merangsang penyingkiran lebihan cecair. Berdiri di tangga tangga sehingga tumit memanjang di luar tangga.

Sekarang tekan hujung jari anda 20 kali, tinggalkan di sana selama 2 saat dan kemudian turunkan tumit anda lagi. Latihan ini juga menyokong vena pam dan penyingkiran lebihan cecair. Tujuan latihan ini adalah untuk mengurangkan bengkak pada jari.

Bola tangan anda ke penumbuk dan kemudian jari anda sejauh mungkin. 10 pengulangan. Pimpin masing-masing jari pada kedua tangan secara bergantian ke ibu jari anda.

Bengkokkan dan rentangkan lengan anda beberapa kali sambil membawa penumbuk ke bahu anda.

  1. Sekiranya pembengkakan berlaku terutamanya pada kaki atau kaki, boleh membantu mengangkatnya sekurang-kurangnya 30 minit pada waktu petang.
  2. Berbaring telentang dan menunggang basikal dengan kaki di udara selama 1-2 minit. Ini mengaktifkan pam otot dan dengan demikian merangsang penyingkiran lebihan cecair.
  3. Berdiri di atas tangga sehingga tumit melangkaui langkah. Sekarang tekan jari kaki anda 20 kali, tinggal di sana selama 2 saat dan kemudian turunkan tumit anda lagi.

    Latihan ini juga menyokong vena pam dan penyingkiran lebihan cecair.

  4. Latihan ini dirancang untuk mengurangkan bengkak pada jari. Pegang tangan anda ke penumbuk dan kemudian melebarkan jari anda sejauh mungkin. 10 pengulangan.
  5. Pimpin masing-masing jari pada kedua tangan secara bergantian ke ibu jari anda.
  6. Bengkokkan dan rentangkan lengan anda beberapa kali sambil membawa penumbuk ke bahu anda.

Punca

Sekiranya tangan, kaki atau kaki membengkak, ini boleh menyebabkan pelbagai sebab. Ini termasuk, misalnya, pengangkutan balik yang terganggu darah kepada jantung, panas terik, penyakit jantung, mengandung, penyakit keradangan, buah pinggang kelemahan, arthrosis, penyakit reumatik atau urat varikos. Untuk memulakan terapi yang sesuai, adalah mustahak seorang doktor membuat diagnosis yang tepat, kerana bergantung kepada sebabnya bentuk rawatan yang berbeza dapat dipertanyakan.