Latihan | Fisioterapi untuk ligamen koyak atau regangan pergelangan kaki

latihan

Semasa pemulihan selepas kecederaan ligamen pada buku lali, terdapat sebilangan latihan yang merupakan sebahagian dari pelan latihan orang yang terjejas sehingga kaki berfungsi kembali secepat mungkin. Mobilisasi Untuk latihan ini, berbaring telentang dengan selesa dan longgar. Kaki dan lengan diregangkan.

Sekarang tarik jari kaki dan kaki yang cedera ke arah badan anda. Ulangi keseluruhan prosedur 15 kali. Menstabilkan buku lali sendi Berdiri pada kaki yang cedera.

Pegang tepi meja atau yang serupa untuk keselamatan. Sekarang angkat yang sihat kaki dan biarkan ia berayun perlahan selama 10 saat di sebelah badan, kemudian 10 saat di depan dan di belakang badan. Cuba jaga mengimbangi dan kedudukan pada anda yang rosak kaki.

Menguatkan otot dan kestabilan Lakukan penurunan sehingga berat badan anda berada pada kaki yang cedera. Untuk berada di sisi yang selamat, pertama-tama anda boleh memegang tepi meja. Dari kedudukan ini, gerakkan lutut belakang anda ke lantai dan tolakkan diri anda semula.

Ulangi latihan 15 kali-. Untuk latihan ini, baringkan di punggung anda dan bungkus Thera Band di tengah-tengah kaki yang cedera. Dengan kaki yang sihat anda mengikat tali di lantai.

Sekarang gerakkan kaki yang cedera perlahan-lahan melawan rintangan band ke luar dan kembali ke belakang. Lakukan 15 pengulangan. Cari lebih banyak latihan di bawah: Latihan Latihan untuk peregangan ligamen / ligamen yang koyak

 1. Mobilisasi Untuk latihan ini, berbaring telentang dengan selesa dan longgar.

  Kaki dan lengan diregangkan. Sekarang tarik jari kaki dan kaki yang cedera ke arah badan anda. Ulangi keseluruhan perkara sebanyak 15 kali.

 2. Penstabilan buku lali sendi Berdiri pada kaki yang rosak.

  Pegang tepi meja atau yang serupa untuk keselamatan. Sekarang angkat yang sihat kaki dan biarkan ia berayun perlahan selama 10 saat di sebelah badan, kemudian 10 saat di depan dan di belakang badan. Cuba jaga mengimbangi dan letakkan pada kaki anda yang rosak.

 3. Menguatkan otot dan kestabilan Lakukan penurunan sehingga berat badan anda berada pada kaki yang cedera.

  Untuk berada di sisi yang selamat, pertama-tama anda dapat memegang tepi meja. Dari kedudukan ini, gerakkan lutut belakang anda ke lantai dan tolakkan diri anda semula. Ulangi latihan 15 kali-.

 4. Untuk latihan ini, baringkan di punggung anda dan bungkus Band Thera di bahagian tengah kaki yang cedera.

  Dengan kaki yang sihat anda memasang tali pinggang di lantai. Sekarang gerakkan kaki yang cedera perlahan-lahan melawan rintangan band ke luar dan kembali ke belakang. Lakukan 15 pengulangan.