Latihan | Kecacatan postur pada kanak-kanak - Fisioterapi

latihan

Untuk mengurangkan masalah postur dan punggung anak yang buruk, terdapat beberapa latihan yang bertujuan untuk meregangkan dan menguatkan kumpulan otot secara khusus untuk mengawal masalah dan memperbaiki postur. 1) Peregangan yang dada otot Kanak-kanak diminta untuk menyilangkan tangan di belakang punggung mereka dan kemudian mengangkat tangan sehingga regangan dirasakan di dada. Tahan selama 15-20 saat.

3 pengulangan. 2) Latihan Meluruskan Tulang Belakang Anak diminta duduk di atas kerusi dengan wajahnya menghadap ke belakang. Sekarang kanak-kanak itu harus memegang sandaran tangan dengan tangannya dan berusaha membawanya dada lebih dekat dengan tempat duduk belakang tanpa menghampirinya.

Pegang kedudukan akhir sebentar dan mulakan sesi kedua selepas itu. 3) Menguatkan otot punggung bawah Dalam latihan ini anak berbaring di punggung dengan kakinya dalam kedudukan lurus dan mendorong punggung ke arah siling, sehingga membentuk jambatan. Pegang kedudukan ini selama 20 saat. 3 hantaran.4) Peregangan senaman untuk meluruskan tulang belakang Dalam latihan ini, kanak-kanak harus berusaha memimpin lengan kanan di atas bahu di belakang punggung dan menarik tangan kanan dengan tangan kiri secara menyerong dari bawah. Pegang posisi sebentar dan kemudian ubah sisi Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan regangan
  • Latihan melawan sakit belakang

Pertumbuhan pertumbuhan

A spurt pertumbuhan ditakrifkan sebagai lompatan di pembangunan kanak-kanak. Tempoh pertumbuhan boleh berbeza dalam jangka masa. Walaupun sebahagian besar pertumbuhan selesai dalam masa 3 hari, a spurt pertumbuhan juga boleh bertahan 3-4 minggu.

A spurt pertumbuhan boleh menjadi sangat tertekan, terutamanya untuk kanak-kanak kecil tetapi juga untuk anak-anak yang lebih tua. Secara amnya, kekerapan peningkatan pertumbuhan bergantung pada usia kanak-kanak dan dibahagikan kepada 3 fasa. Dalam ruang lingkup pertumbuhan, pelbagai masalah dapat terjadi.

Sebagai contoh, kanak-kanak mungkin mengalami masalah penglihatan atau pendengaran, mempunyai pembelajaran kesukaran atau kelewatan belajar bahasa, mengalami kesakitan sendi atau mengalami masalah tulang belakang semasa pertumbuhan. Atas sebab-sebab ini, penting untuk memerhatikan pertumbuhan anak-anak dan memeriksanya semasa lawatan berkala ke doktor agar kemungkinan penyakit atau masalah dapat dikesan lebih awal dan dirawat dengan sewajarnya. Adakah anda mencari lebih banyak maklumat mengenai topik ini?

  • Antara 0-2 tahun pertumbuhannya sangat kuat (antara 20-25cm setahun).
  • Dari tahun ke-2 kehidupan hingga awal akil baligh, jumlah lonjakan pertumbuhan menurun dan tahap pertumbuhan menetap pada 4-7cm setiap tahun.
  • Pada akil baligh pertumbuhan meningkat lagi kerana perubahan hormon, sehingga pertumbuhan hingga 12cm per tahun adalah mungkin. Pada akhir akil baligh, pertumbuhannya sendi ossify, itulah sebab mengapa pertumbuhan berterusan dapat dilakukan, sehingga seseorang dewasa dewasa.