Latihan | Ketidakstabilan bahu - pemulihan secara konservatif

latihan

Disasarkan regangan dan senaman pengukuhan dapat meningkatkan kestabilan bahu yang rosak. Berikut adalah beberapa latihan yang disenaraikan, tetapi hanya boleh dilakukan dengan berunding dengan doktor atau ahli terapi untuk rawatan: 1) Menguatkan otot Untuk latihan ini, letakkan diri anda dalam posisi push-up. Lutut boleh berbaring di lantai.

Sekarang ganti berat badan anda ke satu lengan secara bergantian dan tahan ketegangan selama 10 saat sebelum menukar lengan. Bergantung pada kemajuan anda, anda boleh meletakkan lebih banyak berat badan di lengan. 10 pengulangan setiap sisi.

2.) Peregangan bilah bahu Pegang siku lengan yang lain dengan tangan lengan yang sihat dan gerakkan lengan ke atas bahu lengan yang sihat sehingga anda merasakan regangan di bilah bahu. Tahan regangan ini selama 10 saat.

Ulangi 3 kali. 3.) latihan dengan Flexi-bar 4) Menguatkan otot Berdiri tegak dan tegak.

Ambil ringan di setiap tangan. Sekarang angkat kedua-dua lengan ke samping pada ketinggian bahu. Kemudian kembali dengan perlahan dan terkawal ke kedudukan permulaan.

15 pengulangan. Sebagai variasi, latihan juga dapat dilakukan ke arah depan. Terdapat juga sebilangan mesin di gim atau fisioterapi di mana senaman dapat dilakukan untuk menguatkan otot bahu.

Adalah lebih baik untuk membincangkan latihan mana yang sesuai untuk keadaan anda dengan doktor atau ahli terapi anda.

  • A) Dada dan bahu Berdiri lurus dan tegak. Pegang Flexi-bar dengan kedua-dua belah tangan.

    Sekarang buat pergerakan ke depan dan belakang. 20 saat. 3 hantaran.

  • B) Pemutar bahu Letakkan kiri kaki ke hadapan dan kaki kanan ke belakang.

    Pegang Flexi-bar dengan tangan kanan anda dan lepaskan lengan anda. Ibu jari menunjuk ke atas. Sekarang gerakkan lengan 10 kali dari luar ke bahagian dalam. Kemudian tukar sisi. 3 hantaran.

  • Latihan untuk manset rotator
  • Latihan untuk hentakan bahu
  • Fisioterapi selepas dislokasi bahu