Latihan | Kekejangan selepas strok - terapi

latihan

Dalam rawatan spastik selepas strok, adalah penting bahawa pesakit melakukan latihannya sendiri untuk memberi saraf input yang paling disasarkan mungkin. Pada mulanya, bahagian yang terjejas harus diaktifkan terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, disebarkan dengan lengan yang sihat, diketuk atau ditekan dengan lembut.

Pesakit sering mempunyai masalah dengan ekstremiti yang terjejas sebagai miliknya, melalui latihan ini, persepsi harus ditingkatkan. Selepas itu latihan pergerakan ringan dapat dimulakan. Bergantung pada tahap keparahan spastik, lengan yang sihat dapat membantu melakukan pergerakan.

Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa pesakit sentiasa fokus dan mengetahui cara melakukan pergerakan sebaik mungkin dengan anggota badan yang terkena. Koleksi lengkap latihan lain yang dapat memberikan pertolongan boleh didapati dalam artikel ini:

  • Contohnya, lengan yang terkena boleh dibawa ke bahu yang bertentangan dan kemudian direntangkan secara menyerong di sebelah badan. Dalam kedudukan yang diregangkan, ia dapat melakukan sedikit aktiviti sokongan di pad atau di tangan lengan panduan.

    Pergerakan harus dimulakan dengan lembut dan kecil. Pergerakan dan tekanan yang lancar pada otot sering dapat melegakan spastik.

  • Lingkaran bahu yang dikawal perlahan pada awalnya juga dapat membantu.
  • Di kaki seseorang bergerak dengan cara yang sama, angkat sederhana kaki di tempat duduk dari pinggul dan ke tanah jatuh, boleh di sini melakukan senaman yang baik, untuk merasakan kaki sendiri sebagai milik, dan meningkatkan mobilitas di pinggul. Mengalihkan berat badan ke kaki dan menyokong tangan dengan tekanan pada yang terkena paha memberi input kepada otot untuk melegakan kekejangan.
  • Fisioterapi untuk kekejangan - senaman
  • Latihan mobilisasi dari fisioterapi

Lepaskan kekejangan

Sebagai tambahan kepada terapi ubat, terdapat langkah-langkah yang berkesan dalam fisioterapi untuk mengatasi kekejangan. Dengan memberi tekanan pada otot dan cahaya urut pukulan pada perut otot yang tegang, nada terutamanya dapat diturunkan. Selepas itu bermula dengan cengkaman mobilisasi yang lembut. Anda mula menghampiri batang tubuh.

Ini bermaksud bahawa bahu pertama kali digerakkan dengan gerakan lembut dan besar. Komponen putaran menyokong pembebasan spastik. Otot secara beransur-ansur memberi jalan sehingga perkara berikut sendi dapat digerakkan.

Pergerakan secara beransur-ansur meningkat sehingga sendi mampu mengekalkan pergerakan sepenuhnya dan dapat diregangkan dengan lembut. Penting untuk bersabar dan jangan sekali-kali melawan daya tahan otot dengan kuat. The sendi dapat digerakkan ke semua arah.

Aktiviti sokongan kemudiannya dapat dibina. Ini bermaksud bahawa pesakit menyokong dirinya dengan lengan yang terkena (jika perlu dengan bantuan ahli terapi atau lengan yang sihat) di atas pelapik. Ini memberi rangsangan pada otot, yang juga dapat melegakan kekejangan.

Bagi kaki, pergeseran berat di tempat duduk ke kaki boleh menyebabkan aktiviti sokongan. Penting untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan dan tenang ketika melegakan kekejangan. Rangsangan yang kuat dan menakutkan secara tiba-tiba boleh menyebabkan kekejangan menembak semula dalam sekelip mata. Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini: Fisioterapi untuk kekejangan