Latihan / terapi kaki rata | Latihan untuk kepincangan kaki

Latihan / terapi kaki rata

Masalah dengan kaki rata ialah lengkungan longitudinal semula jadi di bahagian dalamnya diturunkan dengan kuat. Ini disebabkan oleh penguncupan otot secara kekal di bahagian luar bawah kaki. Kaki rata umumnya merupakan varian kaki rata yang kurang jelas.

Semasa terapi, usaha dilakukan untuk menguatkan otot-otot kaki dan pada masa yang sama untuk melegakan tekanan dari bawah kaki otot. Berdiri di atas tangga sehingga tumit di udara. Sekarang berdiri di atas berjinjit dan kemudian turunkan tumit sedikit lebih jauh ke bawah tangga.

Lakukan 20 pengulangan. Berdiri di atas satu kaki. Kaki yang berada di udara sekarang menggambarkan pergerakan memutar di udara dengan kaki.

Pergerakan berasal dari buku lali. Dengan setiap pergerakan ke bawah, sadar jari kaki anda ke lantai. Lakukan selama 20 saat.

Berdiri dengan kedua-dua belah kaki selebar bahu sehingga kaki sepenuhnya berada di atas tanah. Sekarang tarik jari kaki ke arah siling, tahan tegangan selama 2 saat dan turunkan jari kaki lagi. 20 pengulangan.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Fisioterapi untuk kepincangan kaki
 • Melecet pada sendi buku lali
 1. Berdiri di tangga sehingga tumit anda di udara. Sekarang berdiri di hujung kaki anda dan kemudian turunkan tumit anda sedikit lebih jauh dari tangga. Lakukan 20 pengulangan.
 2. Berdiri dengan sebelah kaki. Kaki yang berada di udara menerangkan sekarang dengan gerakan mengelilingi kaki di udara.

  Pergerakan berasal dari buku lali. Dengan setiap gerakan ke bawah, sadar jari kaki anda ke tanah. Lakukan selama 20 saat.

 3. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki selebar bahu sehingga kaki sepenuhnya berada di atas tanah.

  Sekarang tarik jari kaki ke arah siling, tahan tegangan selama 2 saat dan turunkan jari kaki lagi. 20 pengulangan.

> Gejala splayfoot adalah lengkungan transversal bawah kaki yang melebar kaki depan. Kesakitan kemudian disebabkan oleh fakta bahawa salah letak meletakkan bahagian kaki yang tidak biasa dalam keadaan tertekan.

Terapi ini merangkumi sol dan banyak latihan. Untuk melakukan ini, pegang jari kaki dengan tangan anda dan tarik ke arah bola kaki anda. Sekarang tekan dengan jari kaki untuk menekan tekanan tangan anda seolah-olah anda ingin membuka kaki lagi.

Lakukan 10-15 pengulangan. Angkat kaki yang terkena di kedua tangan, sebelah tangan memegang sendi metatarsophalangeal jari kaki besar dan tangan yang lain memegang sendi jari kaki kecil. Sekarang gulung kedua jari kaki dengan tangan anda.

Ulangi pergerakan melengkung ini 10-15 kali. Kaki urut dengan tenis bola atau bola urut kecil juga merupakan latihan yang baik untuk bermain kaki. Letakkan kaki yang terkena pada bola kaki dan cuba buka semua bahagian kaki.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Fisioterapi untuk kepincangan kaki
 • Latihan melawan sakit kaki
 1. Untuk melakukan ini, pegang jari kaki dengan tangan anda dan tarik ke arah bola kaki anda. Sekarang tekan dengan jari kaki untuk menekan tekanan tangan anda, seolah-olah anda ingin membuka kaki lagi. Lakukan 10-15 pengulangan.
 2. Angkat kaki yang terkena di kedua tangan, dengan satu tangan menggenggam sendi metatarsophalangeal jari kaki besar dan tangan yang lain mencengkam sendi jari kaki kecil.

  Sekarang gulung kedua jari kaki dengan tangan anda. Ulangi pergerakan melengkung ini 10-15 kali.

 3. Kaki urut dengan tenis bola atau bola urut kecil juga merupakan latihan yang baik untuk bermain kaki. Letakkan kaki yang terkena pada bola kaki dan cuba buka semua bahagian kaki.