Latihan / terapi flatfoot | Latihan untuk kepincangan kaki

Latihan / terapi flatfoot

Kaki rata juga disebabkan oleh otot yang sempit di bahagian luar bawah kaki. Berbeza dengan kaki rata, di sini seluruh kaki terletak rata di tanah, maka namanya. Latihan berikut dilakukan sebagai sebahagian daripada terapi.

Berdiri di permukaan yang lembut (contohnya 1-2 bantal). Sekarang tekan jari kaki ke lantai dengan aktif. Tahan ketegangan selama 20 saat.

3 hantaran. Berdiri dengan bahu anda selebar bahu dan gerakkan ke jari kaki. Kemudian perlahan-lahan turunkan dan putar tumit ke arah lantai, memindahkan berat badan sehingga kaki depan anda diangkat dari lantai.

Ulangi latihan sebanyak 15 kali. Letakkan surat khabar di lantai di hadapan anda. Sekarang betulkan dengan satu kaki sambil cuba meraih dan merobek surat khabar dengan jari kaki yang lain.

Tukar kaki di antara. Lakukan senaman ini beberapa kali sehari.

 1. Berdiri di atas permukaan yang lembut (contohnya 1-2 bantal).

  Sekarang aktifkan jari kaki ke lantai. Tahan ketegangan selama 20 saat. 3 hantaran.

 2. Berdiri dengan selebar bahu dan memijak jari kaki.

  Kemudian perlahan-lahan turunkan dan putar tumit ke arah tanah, memindahkan berat badan anda sehingga kaki depan mengangkat dari tanah. Ulangi latihan sebanyak 15 kali.

 3. Letakkan surat khabar di lantai di hadapan anda. Sekarang betulkan dengan satu kaki sambil cuba meraih dan merobek koran dengan jari kaki yang lain. Tukar kaki di antara. Lakukan senaman ini beberapa kali sehari.

Latihan / terapi kaki kelabu

Sejak kaki kelab adalah kongenital kepincangan kaki, adalah mustahak untuk merawatnya secepat mungkin 24 hingga 48 jam selepas kelahiran. Terapi ini sama ada konservatif menurut Ponseti atau Zukunft-Huber. Kedua-dua pendekatan terapi cuba merawat kepincangan secara manual menggunakan teknik cengkaman yang berbeza.

Pembedahan jarang digunakan kerana banyak prosedur alternatif. Semasa menjalani rawatan susulan secara intensif, anak-anak harus melakukan banyak latihan di kemudian hari untuk membina otot, bertambah baik penyelarasan dan mobiliti. Pada masa bayi ini biasanya dilakukan secara pasif oleh ahli terapi atau ibu bapa.

Biarkan anak anda seimbang atas tali yang terbaring di lantai. Untuk menjadikannya lebih sukar, mata dapat ditutup semasa latihan. The Seimbang Papan juga sesuai untuk latihan penyelarasan dan kekuatan otot.

Biarkan anak anda berjalan tanpa alas kaki sekerap mungkin, terutama di permukaan lembut. Ini mendorong perkembangan semula jadi kaki. Lebih banyak maklumat boleh didapati dalam artikel:

 • Fisioterapi untuk kaki kelabu
 • Latihan / rawatan kaki kelabu
 1. Biarkan anak anda seimbang atas tali yang terbaring di lantai. Untuk menjadikannya lebih sukar, mata dapat ditutup semasa latihan.
 2. Lembaga Imbangan juga sesuai untuk latihan penyelarasan dan kekuatan otot.
 3. Biarkan anak anda berjalan kaki tanpa alas kaki sekerap mungkin, terutama di permukaan lembut, ini mendorong perkembangan semula jadi kaki.