Latihan untuk membantu vertigo kedudukan

Dalam fisioterapi, ujian pertama kali dilakukan untuk memprovokasi pening untuk melihat betapa teruknya pesakit yang terjejas, seberapa cepat dan gejala apa yang berlaku. Sekiranya ujian itu positif, perubahan kedudukan diikuti dengan kelipan mata yang cepat. Untuk memerhatikan hal ini, pesakit harus memejamkan mata semasa ujian sekiranya memungkinkan.

Terapi

Terapi vertigo kedudukan adalah konvensional. Selalunya cukup untuk melakukan pergerakan tertentu, yang seharusnya mengangkut zarah-zarah kecil keluar dari lengkungan. Ini adalah pelbagai yang dipanggil atau melepaskan manuver.

Manuver ini dapat dilakukan oleh pesakit sendiri di rumah. Demi kesederhanaan, manuver dijelaskan di telinga kanan. Sekiranya bahagian lain terjejas - balikkan semuanya sekali sahaja.

Untuk apa yang disebut manuver Epley, pesakit duduk tegak di bangku rawatan (atau di atas katil di rumah). Di belakangnya terletak sebuah bantal kecil, yang seharusnya berada di tingkat tulang belakang toraks ketika bersandar. Dari kedudukan ini, kepala kini dipusingkan sekitar 45 ° ke kanan.

Putaran dipegang dan badan atas kini dengan cepat diletakkan di bahagian belakang sehingga tulang belakang toraks sedang bersandar di bantal. Kedudukan bawah menyebabkan sedikit hiperkrip tulang belakang serviks dan kepala. Mengekalkan putaran kepala walaupun dalam kedudukan terlentang.

Di sini, pening mungkin sudah berlaku. Pesakit tetap dalam kedudukan ini sehingga pening reda, tetapi sekurang-kurangnya selama 30 saat. Kemudian kepala dipusingkan sekitar 90 ° ke sebelah kiri tanpa mengangkatnya dari penyokong.

Sekali lagi, pesakit menunggu 30 saat, atau sehingga pening reda. Sekarang kepala dan badan dipusingkan 90 ° ke kiri lagi, badan dipusingkan ke sisi dan kepala terletak di dahi kiri. Selepas 30 saat lagi dalam kedudukan ini, kepala akan cepat duduk di sebelah.

Latihan boleh dilakukan beberapa kali sehari atau, jika tidak berhasil, 2-3 kali berturut-turut. Latihan "pembebasan" lain adalah manuver Semont. Sekali lagi dari kedudukan tegak di sisi panjang katil atau bangku rawatan, kepala dipusingkan 45 ° ke kiri.

Sambil mengekalkan putaran kepala, seluruh badan dimiringkan sekali dengan cepat ke sisi kanan / bahu. Arah melihat sekarang menunjuk ke kiri atas ke arah siling. Sekali lagi, kekal dalam kedudukan ini selama kira-kira 30 saat sehingga pening reda.

Kemudian badan dengan pantas dimiringkan 180 ° ke sisi kiri / bahu (pandangan kini menunjuk ke kiri bawah) dan tetap berada di kedudukan ini selama 30 saat lagi sebelum perlahan-lahan duduk di atas. Sekiranya pening berlaku dalam kehidupan seharian, terutama ketika memusingkan kepala, manuver barbeku digunakan. Dari kedudukan terlentang, pesakit berpusing ke sebelah kanan dan tetap berada di sana sehingga pening reda sepenuhnya.

Selepas itu, pesakit berpusing dengan cepat ke sebelah kiri dan tetap berada di sana sehingga pening telah reda sepenuhnya. Pesakit kemudian membelok ke sebelah kanan, tinggal di sana dan kembali ke kedudukan terlentang. Manuver lain untuk simptomologi yang sama dalam putaran kepala adalah manuver Gufoni.

Dari kedudukan tegak, kepala dipusingkan lagi sekitar 45 ° ke kanan. Dengan kepala dipusingkan, badan dengan cepat dibaringkan di sebelah kiri. Arah pandangan menunjuk ke siling di kanan atas.

Setelah 10 saat kepala dipusingkan dengan cepat ke kiri - melihat arah ke arah lantai. Pening yang agak teruk mungkin berlaku di sini. Pening akan kekal sehingga hilang sepenuhnya. Kemudian pesakit perlahan-lahan meluruskan badan di sebelahnya - putaran kepala dipertahankan sehingga tidak ada lagi rasa pening di tempat duduk.