Latihan untuk meniru | Rawatan fraktur pergelangan kaki Trimalleolar

Latihan untuk meniru

Latihan yang disyorkan dalam fisioterapi untuk trimalleolar buku lali patah tulang bergantung pada fasa penyembuhan masing-masing, beban yang dibenarkan dan jarak pergerakan yang dibenarkan dalam fasa ini. Perkara ini harus dijelaskan dengan doktor yang merawat sebelum melakukan latihan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan fraktur buku lali

  • Latihan yang mungkin untuk menguatkan otot betis dan menstabilkan buku lali sendi adalah pendirian jari kaki.

    Berdiri tegak, tumit menyentuh, jari kaki menunjuk ke luar pada sudut 45 °. Sekarang tekan jari kaki ke atas sejauh mungkin, tahan kedudukan ini selama beberapa saat dan kemudian perlahan-lahan biarkan diri anda jatuh kembali. Ulangi latihan ini sebanyak 15 kali dalam 3 ayat.

  • Satu lagi latihan untuk mengukuhkan dan sekaligus menggerakkan buku lali sendi adalah langkah lunge.

    Berdiri dengan lorong yang lebar, kedua-dua jari kaki menunjuk ke depan, bahagian atas badan tegak. Biarkan lutut belakang jatuh hampir ke tanah, lutut depan tidak boleh melebihi sudut lenturan 90 °. Berlatih dahulu dengan pergelangan kaki yang terkena di depan, maka anda boleh mencuba perubahan.

    Ulangi lunge 15 kali dalam 3 set setiap sisi.

  • Latihan seterusnya meningkatkan pergerakan dan kelenturan otot-otot sendi dan betis. Anda bermula dalam kedudukan empat kali ganda, tangan di bawah bahu, lutut di bawah pinggul, tangan dan jari kaki diletakkan. Sekarang tekan lutut, punggung kini menjadi titik tertinggi, lengan dan belakang membentuk satah condong. Cuba bawa tumit sejauh mungkin ke arah tanah dan kemudian secara bergantian membengkokkan satu lutut sedikit dan meregangkannya lagi untuk menggerakkan pergelangan kaki. Ulangi latihan selama kira-kira 60 saat.

Masa penyembuhan

Masa penyembuhan pergelangan kaki trimalleolar patah bergantung kepada perlembagaan individu orang yang terjejas, pra operasi keadaan dan syarat-syarat di bawah operasi. Biasanya jahitan parut dikeluarkan setelah 7-10 hari. Parut itu sendiri biasanya memerlukan masa antara 2 hingga 4 minggu untuk sembuh, tetapi boleh memakan masa beberapa bulan sebelum tahan sepenuhnya. Ia sangat penting untuk penyembuhan luka bahawa tidak ada badan asing atau kuman masukkan luka sehingga dapat ditutup dengan betul dan tidak ada jangkitan yang timbul. Penyembuhan tulang patah secara amnya selesai setelah 6-8 minggu dan selewat-lewatnya dari waktu ini pada sendi dapat dimuatkan kembali sepenuhnya. Walau bagaimanapun, selepas 6-8 minggu, penekanan berat penuh tidak bermaksud sendi itu mengalami sukan seperti berjoging atau bermain bola sepak.