Latihan - Mengapa mereka begitu penting? | Arthrosis bahu (omarthrosis)

Latihan - Mengapa mereka begitu penting?

Pesakit harus secara aktif mengambil bahagian dalam terapi dan juga melakukan latihan di rumah, yang telah dilakukan sebelumnya dengan ahli terapi yang merawat. Rawatan bahu secara konservatif arthrosis hanya boleh berjaya sekiranya dijalankan secara konsisten dalam jangka masa yang panjang. Ini termasuk penyertaan secara teratur dalam terapi, tetapi sangat penting juga bahawa pesakit mengambil inisiatif untuk melakukan latihan yang sesuai di rumah.

Latihan yang baik yang boleh dipertimbangkan untuk ini adalah apa yang disebut pengambilan epal. Seseorang duduk di bangku atau berdiri tegak dan mencapai dengan satu tangan jauh ke belakang di belakang kepala seolah-olah seseorang ingin mengambil sebiji epal dari pokok di belakangnya. Tangan dikepal ke kepalan tangan dan dilonggarkan longgar di garis pepenjuru di depan badan, seolah-olah anda ingin menjatuhkan epal ke dalam baldi di sebelah lain di sebelah anda.

Pergerakan diulang. Jari disebar dan lengan diregangkan jauh ke sisi. Sekiranya mengangkat lengan di atas kepala sangat sukar, latihan juga dapat dilakukan pada ketinggian bahu. Ini adalah latihan mobilisasi. Ia mesti dilakukan 15-20 kali setiap sisi dalam 3-4 set.

Renang

Renang adalah sukan yang banyak artritis pesakit menikmati. Dengan mengurangkan berat badan, pergerakan sendi bahu dapat dipermudahkan. Selain lorong sederhana berenang, gimnastik air kumpulan juga sesuai untuk melatih pergerakan dan kekuatan di kawasan bahu di dalam air.

If kesakitan berlaku semasa berenang, disarankan agar teknik berenang diperbetulkan oleh pelatih. Perenang rekreasi dan bersaing yang ambisius sering kali memberikan tekanan pada bahu semasa berenang kerana latihan intensif. Teknik yang terlalu banyak dan tidak betul atau kurang regenerasi boleh membuat berenang tidak sesuai untuk sendi bahu. Namun, sebagai peraturan, pergerakan berenang pada tahap yang wajar adalah terapi senaman yang menyenangkan bagi pesakit dengan bahu arthrosis.