Bersenam dengan punggung yang rata

Latihan yang dilakukan semasa rawatan punggung rata berfungsi untuk menguatkan otot di kawasan tulang belakang dan melatih mobiliti supaya tulang belakang tidak kaku. Latihan yang digunakan bergantung pada sejauh mana dan penyebab punggung rata, serta usia dan individu sejarah perubatan pesakit. Oleh itu, semasa terapi, penting untuk mengimbangi ketidakseimbangan di kawasan ini dan menguatkan otot. Untuk mengatasi dan mencegah punggung rata dalam jangka panjang, disarankan untuk melatih punggung dan otot perut secara berkala dan memastikan postur yang betul. Perabot tempat duduk yang sesuai juga dapat menyokong terapi.

Latihan untuk LWS

1st regangan tulang belakang lumbar Pergi ke kedudukan empat kali ganda. Sekarang regangkan kaki anda ke belakang sehingga kaki, kaki bawah dan lutut anda terletak di atas lantai. Pastikan tangan anda diregangkan dan melihat ke hadapan.

Sekarang biarkan perut dan pinggul anda kendur sehingga graviti menyebabkan anda meregang di kawasan ini (kedudukannya agak mengingatkan pada yoga kedudukan Cobra). Pegang kedudukan selama 20 saat dan kemudian berhenti sebentar. 3 pengulangan.

2. menguatkan otot Berbaring di atas anda perut. Sekarang angkat tangan, kepala dan kaki dengan jarak kira-kira 10 cm dari lantai. Lengan dipegang dalam kedudukan U dengan lengan anda sesuai dengan badan anda.

Pegang kedudukan selama 20 saat, kemudian berhenti sebentar dan buat 2 hantaran lagi. 3. penstabilan Berdiri dengan lutut di tepi (contohnya kerusi atau tepi meja) sehingga kaki bawah anda bebas tergantung di udara. Dari kedudukan ini tolak punggung sejauh mungkin.

Sebagai pengimbang mengimbangkan lengan dapat dipegang lurus ke hadapan. Pastikan badan anda membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian berhenti sebentar.

3 pengulangan. 4. pengukuhan tulang belakang lumbar Berbaring di punggung dan letakkan kaki ke atas. Sekarang tekan ke atas sehingga paha dan punggung anda membentuk garis lurus.

Pegang kedudukan jambatan ini selama 20 saat dan kemudian berhenti sebentar. 3 pengulangan. 5. regangan dan mobilisasi Berbaring di belakang anda.

Sekarang tarik lutut dekat dengan bahagian atas badan dan pegang kaki bawah di bawah lutut dengan tangan anda. Gulungkan dagu ke arah anda dada juga. Sekarang perlahan-lahan berayun ke belakang dan ke belakang.

6. regangan tulang belakang lumbar Berdiri tegak dan tegak. Kaki dibentangkan selebar pinggul. Sekarang bengkok ke hadapan sejauh yang anda boleh.

Kaki tetap diregangkan dan tangan menghampiri lantai. Pegang regangan selama 20 saat dan kemudian perlahan-lahan meluruskan lagi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar
  • Lumbago