Latihan dengan TEP lutut

Sekiranya terdapat endoprosthesis total, yang terkenal sebagai lutut tiruan, rawatan pra dan pasca operasi yang baik adalah penting untuk proses pemulihan yang lancar dan cepat tanpa komplikasi. Mobiliti, penyelarasan and latihan kekuatan memainkan peranan penting dalam hal ini. Sekumpulan doktor dan ahli terapi akan menemani dan membimbing pesakit secara profesional sebelum, semasa dan selepas prosedur. Sebilangan besar latihan yang berbeza dengan dan tanpa bantuan dikoordinasikan secara individu untuk setiap pesakit, sehingga lutut yang dikendalikan dapat dimuat sepenuhnya secepat mungkin dan pesakit dapat sekali lagi menguasai kehidupan seharian mereka tanpa sekatan. Dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat umum mengenai TEP lutut.

Latihan sederhana untuk meniru

Latihan berikut adalah pilihan campuran latihan yang berbeza dari fasa pemulihan yang berbeza. Latihan mana yang paling sesuai dengan keadaan anda yang terbaik dibincangkan dengan ahli fisioterapi anda yang merawat. Mengapa latihan penting selepas TEP lutut pembedahan yang akan anda pelajari dalam artikel ini.

1) Mobiliti Latihan ini sangat sesuai pada peringkat awal selepas operasi menggerakkan lutut dengan cukup. Untuk tujuan ini, duduk di kerusi yang diletakkan di dalam bilik tanpa permaidani. Letakkan tuala di bawah kaki yang dikendalikan kaki.

Sekarang lap tuala dengan teliti dengan kaki anda di lantai. Arah pergerakan harus dihadkan ke belakang dan ke belakang. Lakukan senaman beberapa kali sehari.

2) Menguatkan otot Duduk di kerusi untuk latihan ini juga. Sekarang angkat yang dikendalikan kaki dan meregangkannya lurus ke hadapan sehingga kaki atas dan bawah membentuk garis lurus. Kemudian turunkan kaki lagi.

Jangan menyentuh lantai tetapi ulangi latihan sebanyak 15 kali. 3) Menguatkan otot Bersandar dengan punggung ke dinding dan perlahan-lahan turunkan diri anda ke posisi mencangkung sedikit. Lutut tidak boleh dibengkokkan lebih dari 40 °.

Kemudian tolak diri anda lagi. Ulangi pergerakan ini 15 kali. 4) Penyelarasan dan menguatkan otot Berbaring lurus di punggung anda.

Kaki anda diregangkan dan lengan anda terletak longgar di sebelah badan anda. Sekarang angkat kaki yang dikendalikan sedikit dari lantai. Gerakkan kaki anda sejauh mungkin di udara, dengan jari kaki ke arah luar.

Sekarang arahkan ke arah atas kaki yang lain. Hujung jari kaki menghala ke dalam. Ulangi latihan 10 kali.

5) Menguatkan otot dan kestabilan Berbaringlah perut dan letakkan tuala yang sedikit digulung di bawah lutut anda. Sekarang bengkokkan kaki anda 90 ° di udara. Sekarang salurkan kaki anda ke udara sehingga kaki kaki anda yang sihat berada di atas betis kaki yang dikendalikan.

Sekarang tekan kaki yang dikendalikan untuk melawan ketahanan kaki yang sihat ke arah pantat. Tahan ketegangan selama 15-20 saat. Ulangi latihan 3 kali dengan rehat pendek.

6) Peregangan Duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Kaki yang sihat dibengkokkan secara normal, kaki yang dikendalikan lurus ke depan, sehingga hanya tumit di lantai. Sekarang bergerak sepenuhnya ke tepi depan kerusi dan bengkokkan bahagian atas badan anda ke hadapan.

Pastikan punggung dan kepala tetap lurus. Anda sekarang mesti merasakan peregangan di bahagian belakang kaki dan tulang belakang anda. Tahan regangan selama kira-kira 20 saat. Setelah berehat sebentar, lakukan 2 hantaran lagi.