Latihan dengan Theraband | Latihan yang perlu diikuti sekiranya arthrosis bahu (omarthrosis)

Latihan dengan Theraband

 • Untuk latihan pertama, duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Letakkan theraband di tangan anda dan bungkusnya di tangan anda pergelangan tangan. Siku bersentuhan dengan batang dan lengan bawah selari antara satu sama lain.

  Pada kedudukan permulaan theraband sudah semestinya mengalami sedikit ketegangan. Sekarang gerakkan tangan anda ke arah luar terhadap penentangan band. Kedudukan siku tidak berubah.

  3 kali 10 pengulangan.

 • Duduk di kerusi dan betulkan theraband sedikit di atas kepala ketinggian di hadapan anda (contohnya di pintu). Pegang hujung jalur dengan tangan anda dan bungkus pada bahagian hujung tangan anda pergelangan tangan sehingga ketegangan asas sudah meningkat. Sekarang pimpin lengan yang diregangkan ke arah rintangan band perlahan-lahan di sebelah badan anda.

  Ulangi 3 kali 10 kali.

 • Anda duduk di atas kerusi lagi dan meletakkan kaki anda selebar bahu di tengah-tengah Theraband. Anda menggenggam hujung dengan tangan anda dan membalut tali di telapak tangan anda. Sekarang hulurkan tangan ke atas untuk melawan ketegangan tali.

  Pegang kedudukan ini selama 2 saat dan turunkan kembali lengan anda ke bawah. Ulangi 3 kali 10 kali.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Latihan pengukuhan untuk otot yang lemah juga dapat disatukan ke dalam program latihan untuk bahu arthrosis. Peregangan latihan harus dilakukan sekiranya bahu leher kawasan sangat tegang.

Latihan tidak boleh menyakitkan; terlalu banyak sendi boleh menyebabkan keradangan. Sekiranya terdapat terlalu banyak kesakitan atau kerengsaan akut, pergerakan harus dielakkan. Lengan harus bergerak dalam posisi yang selesa dan digerakkan dengan lembut paling banyak dengan amplitud kecil di kesakitan- kawasan bebas, jika itu memberi kebaikan.

Panas atau sejuk dapat melegakan kesakitan. Lebih banyak maklumat boleh didapati dalam artikel Latihan sekiranya rawan kerosakan.

 • Pengurangan Bahu - senaman
 • Latihan Mobilisasi
 • Latihan untuk arthrosis sendi bahu