Latihan dengan kelemahan otot jantung yang ada

Latihan untuk mengatasi kekurangan jantung harus membantu mempengaruhi perjalanan penyakit secara positif dan membuat pesakit lebih tahan lagi. Latihan mempunyai kesan yang baik dari segi pengambilan oksigen yang lebih baik, ketahanan, kekuatan, peredaran periferal dan juga pada kualiti hidup keseluruhan pesakit. Penting untuk mempertimbangkan individu kecergasan tahap dan tahap keparahan penyakit bagi setiap pesakit ketika melakukan latihan melawan kekurangan jantung dan menjaga kawalan nadi yang berterusan semasa melakukan persembahan. Secara amnya, bilangan pengulangan yang tinggi lebih cenderung daripada terlalu banyak aktiviti.

Kekurangan dan sukan miokardium

Sukan dalam kes jantung kelemahan otot berguna dalam keadaan tertentu dan merupakan komponen utama terapi. Sudah tentu, tidak semua sukan sesuai, tumpuan di sini adalah terutamanya pada cahaya ketahanan latihan dan dos latihan kekuatan. Walau bagaimanapun, pasukan fisioterapi dan doktor akan menilai keadaan individu pesakit untuk membuat penilaian risiko dan membuat yang sesuai pelan latihan.

Perkara yang paling penting adalah tidak membebani jantung otot. Ini bermaksud bahawa pemeriksaan nadi berterusan dilakukan semasa latihan. Latihan yang menyebabkan tekanan bernafas (contohnya

mengangkat berat) atau sukan yang sering bergantian antara fasa rehat dan aktiviti (contohnya bola sepak, bola keranjang) juga tidak sesuai dan tidak digalakkan. Kerana kelemahan jantung otot, daya tahan vaskular berkurang pada banyak pesakit, yang sangat membataskan latihan. Untuk mencapai kejayaan, model selang untuk ketahanan sukan telah terbukti berkesan.

Pesakit berlatih dengan 50% beban penuh dan berehat 30-60 saat secara berkala. Ini memastikan bahawa kesan latihan dapat dicapai walaupun terdapat batasan. Sudah tentu, yang pelan latihan berbeza dari satu kes ke kes, kerana tidak semua pesakit mempunyai tahap keparahan penyakit yang sama dan mungkin ada penyakit yang menyertainya. Dalam kes kelemahan otot jantung, sukan adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari langkah-langkah pemulihan dan dijalankan secara berkala oleh mereka yang terjejas, baik di rumah dan dalam kumpulan kecil.