Latihan dengan Blackroll | Latihan untuk penyakit Osgood Schlatter

Latihan dengan Blackroll

. blackroll adalah gulungan fasik, ia boleh digunakan untuk latihan di rumah dan juga untuk terapi penyakit Osgood Schlatter dan dirancang untuk melonggarkan, meregangkan dan menggerakkan tisu penghubung sekitar otot. Ini juga mempromosikan darah peredaran. Ini dapat menyokong proses penyembuhan.

1) Quadriceps regangan dalam keadaan rawan Salah satu senaman yang sesuai untuk rawatan penyakit Osgood Schlatter adalah quadriceps regangan dalam kedudukan rawan. Di sini, pesakit terletak pada kedudukan rawan (lengan sokongan / papan atau sokongan tinggi) pada gulungan fasial (blackroll), sehingga gulungan itu terletak di bawah pangkal paha. Sekarang dia menggulung dirinya ke depan dengan bantuan tangannya sehingga gulungan itu jatuh ke bawah paha ke lututnya.

Latihan boleh menjadi lebih sukar dengan membengkokkan yang sihat kaki dan meletakkannya ke sisi sehingga hanya kaki yang akan dirawat yang tersisa di gulungan. 2) urut dalam posisi lateral Latihan lain yang boleh berkesan untuk penyakit Osgood Schlatter adalah urut secara berguling di posisi lateral. Pesakit berada di lengan sokongan / rancang kedudukan di sisinya, roller datang untuk berehat tepat di bawah pinggul. Dengan menolak badan ke atas, roller bergolek di sepanjang kaki ke arah lutut dan boleh merawat bahagian depan depan paha otot.

Latihan eksentrik

Latihan eksentrik dalam kombinasi dengan regangan latihan adalah alat latihan yang berkesan untuk penyakit Osgood Schlatter. Kerja otot eksentrik merujuk kepada kerja yang dilakukan oleh otot kerana perlahan-lahan menjadi panjang di bawah beban. Tumpuan adalah kerja yang dilakukannya semasa proses pemendekan.

Eksentrik, iaitu pemanjangan terkawal, merupakan bentuk pekerjaan yang memerlukan koordinat, tetapi merupakan bentuk latihan yang berkesan dalam penyakit Osgood Schlatter ketika keradangannya sudah reda. Terdapat mesin khas yang pakar dalam latihan eksentrik. Dalam terapi sehari-hari, eksentrisitas dapat dilatih melalui latihan terapeutik, misalnya PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation). Dalam kehidupan seharian, pesakit dapat melatih eksentrik dengan berusaha membiarkan jalan balik latihan dilakukan dengan perlahan dan terkawal, misalnya dengan kaki tekan.