Latihan dengan bola gimnastik | Gimnastik ruang tulang belakang

Latihan dengan bola gimnastik

Bola Pezzi, bola gimnastik besar sering digunakan sebagai alat dalam gimnastik tulang belakang. Terdapat banyak latihan yang boleh dilakukan pada bola untuk menguatkan atau menstabilkan tulang belakang. Dua daripadanya akan dibentangkan di sini: Latihan 1: Penstabilan Sekarang pesakit bergerak maju selangkah demi selangkah dengan kaki.

Bola berpusing ke belakang dan batang tubuh pesakit tergeletak di atas bola. Tangan bergerak ke atas dalam kedudukannya dan membuat lengkungan, sehingga pada posisi akhir bahagian atas badan terletak pada bola dengan tulang belakang toraks hanya, dalam garis lurus dengan paha, kaki masih selebar pinggul, lutut dibengkokkan. Lengan berada di belakang kepala. Untuk mengekalkan kedudukan ini, tulang belakang mesti dijaga stabil, keanjalan bola menyukarkan latihan.

Kemudian pesakit meluruskan kembali, menjaga batang badan lurus untuk keseluruhan pergerakan. Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set 15-20 pengulangan. Latihan 2: Koboi Sekarang pesakit mula berirama dengan menekan kakinya ke dalam bantalan, ini harus membuatnya mulai melambung bola.

Tulang belakang tetap stabil. Kemudian dia boleh berusaha untuk bangun dari bola dengan setiap lantunan ke-3. Tumpuan di sini juga adalah pada kestabilan tulang belakang. Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set 15-20 pengulangan.

  • Pesakit duduk tegak di atas bola
  • Kaki berdiri selebar pinggul
  • Tangan dihulurkan di hadapan badan yang dilipat
  • Pesakit duduk tegak dan lurus di atas bola
  • Kaki selebar pinggul

Untuk siapa gimnastik tulang belakang sesuai?

Pada prinsipnya, gimnastik tulang belakang sesuai untuk semua orang dan juga boleh berfungsi sebagai langkah pencegahan untuk mencegah masalah belakang. Kumpulan pekerjaan, yang untuk waktu yang lama berada dalam posisi satu sisi, mengangkat beban berat atau terdedah kepada beban khas lain, harus segera memikirkan gimnastik pencegahan tulang belakang. Anda boleh mendapatkan maklumat yang relevan dari anda kesihatan syarikat insurans.

Orang yang mengalami masalah punggung sering dirujuk ke gimnastik tulang belakang oleh doktor atau ahli terapi mereka dan dengan itu dapat menggabungkan latihan rutin ke dalam kehidupan seharian mereka, walaupun rawatan individu telah selesai. Sekiranya aduan berlaku semasa kursus, atau peserta merasa terharu, dia harus menghubungi pengajar kursus untuk melihat apakah ada cara untuk memperbaiki keadaan. Anda akan mendapat maklumat yang lebih terperinci mengenai topik yang disebutkan di sini dalam artikel ini:

  • Kekurangan postur
  • Angkat dan bawa mesra
  • Duduk dengan betul
  • Balik sekolah