Latihan dengan Theraband | Latihan untuk tulang belakang toraks

Latihan dengan Theraband

Latihan boleh dilakukan dari posisi berdiri atau duduk di atas najis. Satu kaki diletakkan di satu hujung theraband. Semakin pendek theraband dicengkam, semakin tinggi rintangan.

Latihan pada mulanya hanya boleh dilakukan terhadap daya tahan cahaya sehingga dapat dikuasai dengan selamat. Latihan pertama Tangan yang bertentangan dengan kaki penyangga kini mencengkam hujung panjang theraband. Pergerakan bermula dari pinggul pemasangan kaki.

Sekarang lengan dipimpin ke luar dalam busur lebar, seolah-olah anda ingin mengambil sesuatu dari rak di belakang anda. Pandangan mengikut tangan. Pinggul tetap terpaku di ruang, pelvis tidak berpusing.

Sekiranya ini sukar, latihan terlebih dahulu boleh dilakukan semasa duduk di atas najis. Kedudukan terakhir diadakan sebentar, bilah bahu tangan yang terangkat ditarik ke bawah ke tulang belakang. Kemudian ketegangan dilepaskan dan lengan dikembalikan ke posisi awal.

Di sini juga, latihan boleh digabungkan dengan bernafas. Apabila lengan dinaikkan, di-bernafas dilakukan, ketika diturunkan, pernafasan dilakukan. Walaupun irama sukar dijaga pada awalnya, the bernafas tidak boleh dihentikan.

Ini adalah latihan pengukuhan untuk otot yang menaik. Latihan boleh menjadi berat. Ketegangan harus dirasakan di GCS atas dan di antara bilah bahu.

Ia dilakukan dalam 3-4 set dengan 12-15 pengulangan dan rehat sekitar 60-90 saat antara set. Latihan ke-2 Latihan juga boleh dilakukan dengan kedua-dua lengan selari. Untuk tujuan ini Theraband dipasang dengan kedua kaki dan setiap lengan mencengkam satu hujung tali.

Semasa ereksi kepala melihat ke hadapan, penyedutan telah siap. Dengan menghembuskan nafas anda membiarkan tangan anda tenggelam, menyebarkannya ke depan badan anda, biarkan tulang belakang toraks anda sedikit lentur dan turunkan pandangan anda juga. Latihan lebih berat dan harus dimulakan dengan Theraband ringan. Bilangan pengulangan dan set tidak berubah. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan dengan Theraband
  • Latihan menentang firasat