Latihan dengan Theraband | Latihan dengan TEP lutut

Latihan dengan Theraband

1) Pengukuhan Untuk latihan ini theraband dipasang pada paras pinggul (contohnya pada pemegang pintu). Berdiri di sebelah pintu dan pasangkan hujung yang lain theraband ke kaki luar. Berdiri lurus dan tegak, kaki selebar bahu.

Sekarang gerakkan bahagian luar kaki sisi, melawan ketegangan di sana dan kemudian perlahan-lahan kembali lagi. Ulangi 2 kali 10 kali, kemudian ubah sisi. 2) Pengukuhan Untuk latihan seterusnya struktur senamannya sama, tetapi kali ini berdiri dengan punggung ke pintu.

Mulakan dengan membungkus Theraband di sekitar kaki mana pun dan gerakkan kaki melawan ketegangan Theraband di hadapan ke atas dan kemudian perlahan-lahan kembali lagi. Di sini sekali lagi 2 kali 10 hantaran sebelum menukar sisi. 3) Pengukuhan Untuk latihan ketiga Theraband diikat di kedua-dua paha sedikit di atas sendi lutut. Berdiri lurus dan tegak, kaki selebar bahu sehingga terdapat sedikit ketegangan Theraband. Sekarang perlahan-lahan melakukan lenturan lutut sambil mengekalkan ketegangan tali Thera. 3 kali 10 pengulangan.

Muatan penuh

Dari bila dan sejauh mana penekanan berat penuh dibenarkan setelah TEP di lutut bergantung pada prostesis (untuk prostesis bersimen, penahan berat penuh dibenarkan selepas 1 minggu, untuk prostesis tanpa simen setelah kira-kira 3 minggu). Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa pesakit kemudiannya sesuai untuk digunakan dan dibenarkan bersukan.

Pesakit juga harus sekurang-kurangnya tidak melakukan sepenuhnya tanpa berjalan bantuan, supaya kecederaan dapat dielakkan dan lutut yang baru dikendalikan dapat dilindungi. Ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa jisim otot telah menurun dengan sangat kuat dan lutut sangat tidak stabil dan terdedah kepada kecederaan. Lutut buatan hanya secara beransur-ansur dikembalikan ke penggunaan seharian sepenuhnya semasa pemulihan.

Latihan yang disasarkan menguatkan struktur yang lemah dan bertambah baik penyelarasan dan mobiliti. Walaupun semua disiplin dan ketahanan, proses ini memerlukan masa, sehingga kebanyakan pesakit mencapai ketahanan penuh dalam kehidupan sehari-hari setelah sekitar 4-6 minggu dengan proses penyembuhan tanpa komplikasi. Jarak berjalan kaki yang panjang atau ketahanan sukan boleh dilakukan tanpa masalah setelah kira-kira 8-12 minggu. Walaupun mempunyai ketahanan penuh, namun mereka yang terjejas harus menghindari sukan bersukan dan sukan yang memerlukan banyak gerakan berhenti dan berpusing di masa depan untuk meminimumkan risiko kecederaan.