Latihan dengan Theraband | Latihan untuk pemutar putar

Latihan dengan Theraband

1st theraband Latihan dengan Theraband sangat sesuai untuk menguatkan pemadam pemutar. Latihan yang sama dapat dilakukan seperti yang dijelaskan di atas. Semasa bersenam dalam posisi tegak theraband boleh dipegang antara tangan sama ada tunggal (kurang daya tahan) atau berganda (lebih sukar) dan kemudian ditarik ketika membuka lengan.

Semasa melakukan senaman dari selekoh lutut, adalah berguna untuk berdiri di tengah lutut theraband dan kemudian ambil hujung di tangan anda. Theraband ke-2 Satu lagi latihan yang baik dalam keadaan berdiri dengan Theraband untuk pemadam pemutar adalah pergerakan pepenjuru (dari PNF lihat di atas). Theraband dipegang di pinggul dengan satu tangan atau terpaku ke lantai dengan satu kaki.

Hujung yang lain dipegang oleh tangan yang bertentangan. Dari pinggul depan kanan, lengan diregangkan secara longgar, (tidak ditembus sepenuhnya) dan bergerak ke atas dan ke luar di atas kepala, seolah-olah meraih sesuatu di atas kepala. Pada kedudukan terakhir pergerakan diadakan sebentar dan kemudian perlahan-lahan dilepaskan.

Sekiranya latihan menyebabkan kesakitan, tolong jangan mengulanginya. Jika tidak, latihan boleh diulang 15 kali dalam 3 set. 3. theraband Perbaiki gelang di sekeliling pemegang pintu dan pegang hujungnya dengan satu tangan.

Siku lengan yang akan dilatih diletakkan di bahagian atas badan dan berada pada kedudukan 90 °. Sekarang putar bahu anda ke arah tarikan Theraband. Lengan atas tetap terpaku pada bahagian atas badan.

4. theraband Lihat latihan 3, tetapi bukannya putaran luar kali ini putaran dalam dilakukan. Kedua-dua latihan dilakukan dengan 15 gulungan 3 set. 5. theraband Perbaiki gelang di pegangan pintu dan masing-masing memegang kedua hujungnya.

Pandangan anda dihalakan ke pemegang pintu. Berdiri dengan pinggul anda lebar dan lutut sedikit. Sekarang tarik Theraband dengan tangan yang diregangkan pada ketinggian bahu di kedua-dua sisi secara serentak ke belakang, sehingga bilah bahu saling bersentuhan.

Anda juga boleh merebut Theraband di depan badan anda di kedua-dua hujungnya dan bukannya membetulkannya di pemegang pintu. Mendayung latihan juga boleh bermanfaat dan dapat ditingkatkan dengan menggunakan Theraband. Dalam kes ini, anda harus memperhatikan penstabilan bahu yang disengaja kepala di soket, yang mesti dikuasai dengan segera tanpa alat bantu sebelumnya.

Latihan dengan tuas panjang (iaitu dengan lengan yang agak diregangkan) lebih sukar daripada latihan dengan tuas pendek (siku dibengkokkan 90 °). Latihan kestabilan dalam kes ini adalah jenis penyelarasan latihan dan perlu ditingkatkan secara perlahan dalam intensiti. Jadi dari latihan dengan tuas pendek hingga latihan dengan tuas panjang, latihan tanpa bantuan sebelum bersenam dengan alat bantu. Program latihan individu harus disusun oleh ahli terapi untuk pesakit. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Pengurangan Bahu - Latihan dan "Melatih Pemutar Rotator".