Latihan Fisioterapi untuk keselesaan siku

Latihan yang disasarkan sebagai sebahagian daripada fisioterapi selepas dislokasi siku sangat penting untuk kejayaan pemulihan. Sendi siku kehilangan banyak kekuatan otot kerana imobilisasi setelah melakukan reposisi dan kaku kerana kurang pergerakan. Matlamat fisioterapi adalah untuk merehatkan otot dan menggerakkan siku melalui terapi manual dan latihan khas. Dengan cara ini, lekatan dielakkan dan kekakuan sendi dicegah. Juga semasa melakukan imobilisasi, mulakan dengan melakukan latihan pasif sejauh mungkin, supaya proses penyembuhan yang lancar tidak terhalang.

Physiotherapy

Fisioterapi untuk dislokasi siku idealnya berlaku pada hari penggantian. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mobilisasi awal dapat mencegah masalah kemudian seperti otot dan tisu penghubung melekat bersama dan memperbaiki pembentukan semula kolagen pada sendi serta metabolisme rawan, dengan itu mendorong penyembuhan. Pelbagai pendekatan rawatan terdapat dalam fisioterapi.

Pada mulanya, tujuan utama adalah rawatan pesakit kesakitan dan mobilisasi pasif. Bergantung pada jenis dan tahap kecederaan, ahli terapi boleh bekerja di sini, misalnya, dengan aplikasi sejuk atau menggunakan pelbagai teknik cengkaman terapi manual untuk menggerakkan sendi secara pasif dalam batas kemungkinan dan urut otot pada cara yang disasarkan untuk mengelakkan ketegangan. Untuk mengatasi pembengkakan sendi yang berlebihan, banyak pesakit diresepkan limfa saliran, terutamanya selepas rawatan pembedahan dislokasi siku.

Teknik ini merangsang limfa aliran badan dan membantu membuang lebihan cecair dengan lebih berkesan. Apabila fasa akut cedera selesai, iaitu tidak ada lagi kesakitan dan lengan dapat digerakkan lagi, fasa aktif fisioterapi bermula. Di sini tujuannya adalah untuk dapat bergerak sendi siku sekali lagi tanpa sekatan, untuk menguatkan otot dan memerangi ketidakstabilan yang ada.

Bergantung pada berapa lama lengan tidak bergerak, mungkin perlu merangkumi bahu dan pergelangan tangan dalam rawatan, kerana ini juga dapat ditunjukkan kesakitan dalam pergerakan dan kehilangan otot setelah berehat lama. Pada fasa ini, fokus terapi adalah pada latihan yang disesuaikan khusus untuk pesakit, yang menyumbang kepada regangan, mengukuhkan dan menstabilkan sendi siku. Ahli fisioterapi akan membuat a pelan latihan untuk tujuan ini, yang harus terus diikuti oleh pesakit di rumah atas tanggungjawabnya sendiri. Penggunaan Kinesiotapes juga dapat membantu menyokong siku semasa pemulihan.