Latihan untuk rawatan sindrom fibromyalgia

Kira-kira 1-2% penduduk menderita penyakit ini, kebanyakannya wanita berusia antara 40 hingga 60 tahun. Fibromyalgia sindrom adalah salah satu kronik yang paling biasa kesakitan sindrom.

Terapi dan senaman

Walaupun fibromyalgia sindrom tidak dapat disembuhkan sejauh ini dan gejala biasanya berlangsung seumur hidup, ada beberapa pilihan terapi yang menyebabkannya kesakitan kelegaan dan peningkatan kualiti hidup. Terapi mana yang ditunjukkan dalam setiap kes bergantung kepada gejala individu. Dalam kebanyakan kes, terapi multimodal diperlukan, yang bermaksud bahawa beberapa prosedur terapi digabungkan.

Bagaimanapun, latihan pesakit harus dilakukan pada awal, di mana pesakit menerima maklumat mengenai penyakit mereka, kemungkinan penyebabnya, perjalanan penyakit dan terapi. Acara maklumat seperti itu ditawarkan oleh doktor atau psikologi dalam praktik swasta, di klinik pemulihan atau persatuan pertolongan diri. Perintah tertinggi dengan Fibromyalgiesyndrom adalah bahawa sikap berhati-hati mesti dielakkan.

Jika tidak, lingkaran setan dicetuskan: kerana mereka yang terjejas bergerak semakin sedikit di luar postur melegakan mereka, pergerakan menurun dan kesakitan meningkat. Sebaliknya, aktiviti fizikal yang kerap meningkat darah peredaran darah dan mencegah keausan sendi dan otot. Terbukti secara saintifik keberkesanannya adalah latihan kardiovaskular.

Semua sukan yang memberi tekanan pada otot dan sendi sesuai untuk ini, seperti berjalan kaki Nordic, berbasikal, berenang atau berjalan. Garis panduan untuk fibromyalgia sindrom mengesyorkan sedemikian ketahanan latihan 2-3 kali seminggu selama kira-kira 30 minit setiap kali. Kering dan gimnastik air sama-sama sesuai.

Kedua-dua bentuk terapi menggabungkan latihan aerobik dengan penyelarasan dan latihan pengukuhan. Walau bagaimanapun, intensiti hanya rendah hingga sederhana. Latihan postur dan punggung membantu pesakit bergerak dengan senang di tulang belakang dan mengurangkan beban yang tidak betul yang boleh menyebabkan kesakitan.

Di bawah bimbingan ahli fisioterapi khusus, cahaya latihan berat juga boleh dilakukan dalam kes sindrom fibromyalgia untuk menguatkan ketahanan, mobiliti dan kestabilan sistem muskuloskeletal. Untuk mengurangkan sakit otot, ringan regangan, penyelarasan dan latihan pengukuhan telah terbukti berkesan. Seperti yang berikut: 1) Peregangan otot betis: Pesakit meletakkan dirinya dalam posisi melangkah dengan bahagian depan kaki sedikit bengkok di lutut dan kaki belakang diregangkan.

Ketegangan harus ditahan selama kira-kira 20 saat, kemudian ubah kaki. 2) Pam otot: Pesakit duduk tegak di atas bangku dan meletakkan kakinya hingga lebar pinggul. Sekarang dia secara bergantian mengangkat hujung kaki dan tumitnya.

Pada masa yang sama dia dapat menggerakkan tangannya ke belakang dan ke belakang atau mengepalkan tangan ke penumbuk dan membukanya lagi. 3) Menguatkan otot belakang: Pesakit berbaring di atas tikar dalam keadaan rawan. Jari kaki diatur.

Lengan awalnya diletakkan di sebelah kepala dalam kedudukan-U. Sekarang pesakit mengangkat tangannya dari lantai, pandangannya dihalakan ke lantai. Menjaga kursus Dalam artikel ini, anda akan mendapat latihan yang lebih berguna:

  • Osteopati untuk osteoartritis
  • Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive
  • Latihan getaran
  • Ketidakseimbangan otot