Pengalaman | Triad Tidak Puas - Terapi

Pengalaman

Oleh kerana operasi lutut agak biasa, terutama bagi atlet, operasi dan penjagaan selepasnya biasanya berjalan lancar. Sekiranya pemuatan dilakukan terlalu awal dan rawatan tidak mencukupi, kekurangan penyembuhan dan kestabilan lutut mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, menghindarkan tidak bermaksud imobilisasi sepenuhnya - mereka yang tidak mengambil bahagian secara aktif dalam terapi menghadapi risiko tisu melekat dan kemudian menyebabkan kehilangan pergerakan dan fungsi umum. Keadaan am bagi kesihatan juga memberi kesan pada penyembuhan - pemakanan yang sihat dan mengelakkan tekanan selalu disyorkan sebagai tambahan.

Pemulihan

Untuk beberapa minggu pertama selepas operasi, tongkat dan ortosis diresepkan agar tidak terlalu banyak memberi tekanan pada tisu penyembuhan terlalu awal dan menstabilkan sendi dari luar. Mobilisasi pasif dimulakan sejak awal, terutama pada patella, untuk menjadikannya mudah alih dan melindunginya dari tetap bersama. Saliran limfatik digunakan untuk menghilangkan bengkak.

Pada akhir fasa keradangan, pergerakan lebih banyak dan lebih aktif dilakukan untuk memberi rangsangan pada gentian yang baru terbentuk untuk penjajaran, sehingga lutut diberi kestabilan dan kelenturan lagi. Latihan isometrik sudah dapat menguatkan otot-otot sekitarnya tanpa regangan yang hebat. Di sekolah gaya berjalan, gaya berjalan yang sebahagiannya pertama kali dipelajari dengan bantuan sokongan - bergantung kepada arahan doktor.

Beban terus meningkat semasa proses penyembuhan berlangsung. Pada fasa terakhir, gaya berjalan fisiologi dipelajari lagi, diperkuat dan diregangkan secara aktif, dan kepekaan mendalam dan penyelarasan dilatih. Latihan ditunjukkan seperti berikut (campur tangan fisioterapeutik).

Campur tangan fisioterapeutik: Isi / latihan

1.) Latihan yang baik untuk menggerakkan lutut tanpa banyak beban adalah dengan menggunakan ergometer basikal. Sekiranya berat badan diturunkan sepenuhnya, ini boleh dilakukan sejak awal.

2.) Untuk latihan isometrik pada peringkat awal, misalnya, tempat duduk panjang sesuai untuk melatih bahagian depan paha otot. Bayangkan anda mahu menarik anda lutut naik tanpa menggerakkan anda kaki. Praktik menegangkan dan berehat terlebih dahulu, dan kemudian tahan ketegangan lebih lama.

3.) Latihan di dalam air adalah baik kerana penurunan berat badan. Contohnya, anda boleh menjaga kesihatan diri dengan aqua berjoging dan latihan lain.

4.) Pada kursus kemudian, peralatan seperti kaki tekan boleh digunakan untuk melatih terutamanya kekuatan eksentrik yang menurun. 5.)

Peregangan dilakukan untuk memastikan struktur tetap fleksibel. Regangan ditahan sekurang-kurangnya 30 saat untuk mencapai kesan pada tisu. Regangkan dan latih kedua-dua belah pihak, termasuk bahagian yang sihat, untuk mengelakkan ketidakseimbangan otot di badan.

6.) Untuk meningkatkan kestabilan, lutut lutut, paru-paru dan tempat duduk dinding sesuai. Untuk menjadikannya lebih sukar dan untuk melatih bahagian luar kaki, tali Thera boleh dililitkan di lutut, yang harus tetap dalam keadaan tegang.

Rantai otot boleh dilatih dalam corak fisiologi dan urutan khas seperti tembakan dalam bola sepak. Sebagai contoh, konsep PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) sesuai untuk ini, yang harus dijalankan oleh ahli terapi yang berpengalaman. Untuk mendapatkan kembali kepekaan mendalam dan antara otot penyelarasan, lebih baik menggunakan kusyen goyangan, berjoging di atas permukaan yang berbeza, berdiri berkaki satu di trampolin, berjongkok dengan mata tertutup, dll.

Latihan bergantung pada latihan individu keadaan. Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel Penyelarasan/ Mengimbangkan Latihan Sekiranya anda masih merasa kesakitan semasa melakukan senaman atau pergerakan, yang menjadi lebih teruk oleh latihan, biarkan dan biarkan badan sedikit lebih banyak masa agar tidak mengganggu proses penyembuhan. Artikel tersebut mungkin menarik bagi anda.

  • Untuk meregangkan rantai depan, berdiri, letakkan bahagian bawah kaki kaki yang terkena ke belakang di atas kerusi atau najis dan tolak pelvis ke hadapan sehingga regangan terasa.
  • Untuk rantai belakang, biarkan badan atas anda tenggelam ke depan dari posisi berdiri dengan lutut yang diregangkan dan cuba sampai ke lantai dengan hujung jari anda, atau pimpin kaki anda ke arah siling dari posisi terlentang dengan jari kaki ditarik ke arah hujung anda hidung.
  • Fisioterapi selepas pembedahan lutut
  • Fisioterapi selepas pecah ligamen cruciate
  • Latihan untuk pecah ligamen cruciate
  • Latihan untuk luka meniskus
  • Latihan untuk kecederaan ligamen dalaman dan luaran