Petua Pakar untuk Hidup dengan Gout

Gout adalah penyakit metabolik yang disebabkan oleh peningkatan tahap asid urik (hiperurisemia) di dalam darah. Kerana gaya hidup yang tidak sihat dengan orang miskin diet dan berlebihan alkohol penggunaan menyumbang kepada peningkatan asid urik peringkat, gout dianggap sebagai penyakit kemakmuran. Sekiranya penyakit ini tidak dapat dirawat untuk jangka masa yang panjang, pemendapan asid urik kristal boleh membawa kepada kecacatan sendi, kerosakan sendi kekal, buah pinggang batu dan buah pinggang keradangan. Walau bagaimanapun, gout dapat dirawat dengan baik dengan ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup yang sesuai.

Mengelakkan serangan gout

Dengan tegas mengelakkan pencetus untuk a serangan gout, bagaimanapun, biasanya dikaitkan dengan sekatan yang cukup besar bagi mereka yang terjejas. Dalam wawancara pakar kami, Andreas Niedenthal, MD, pakar internis dan gastroenterologi di Pusat Gastrointestinal di Darmstadt, Jerman, mendedahkan bagaimana pesakit gout dapat mengawal penyakit mereka tanpa mengorbankan kualiti hidup.

Apa pengaruh gaya hidup terhadap tahap asid urik?

Niedenthal: Asid urik adalah produk akhir yang terbentuk semasa purin dipecah. Purin adalah blok bangunan DNA dan terdapat pada sel manusia, haiwan dan tumbuhan. Oleh itu, kaya purin diet menyebabkan kadar asid urik meningkat. Lazimnya, asid urik diekskresikan oleh buah pinggang, tetapi ini tidak mungkin berlaku tanpa had: jika jumlah asid urik melebihi maksimum tertentu, fungsi perkumuhan buah pinggang tidak lagi mencukupi dan asid urik kepekatan dalam darah meningkat. Risiko a serangan gout meningkat apabila tahap asid urik meningkat. Setelah penyakit ini merebak, perubahan yang berterusan berlaku diet mesti dibuat. Rawatan dengan ubat juga biasanya diperlukan.

Apa yang perlu diingat oleh individu yang terlibat mengenai diet?

Niedenthal: Bagi pesakit gout, sangat penting untuk makan diet rendah purin. Terdapat perbezaan yang signifikan dalam makanan sehubungan dengan kandungan purin: Jerami dan daging merah, misalnya, serta lentil, mengandung kadar purin yang sangat tinggi. Sebaik-baiknya, pesakit gout harus mendapatkan jadual dengan kandungan purin dari pelbagai makanan untuk rujukan. Ia juga penting dalam gout untuk menyokong fungsi perkumuhan buah pinggang. Minum antara 1.5 dan 2 liter sehari sudah mencukupi untuk ini. Minum dalam jumlah yang lebih besar tidak mempunyai faedah positif tambahan. Bagi pesakit dengan jantung kegagalan, malah boleh membahayakan pengambilan terlalu banyak cecair. Minuman yang disyorkan adalah air dan buah atau teh herba. Walau bagaimanapun, secara sederhana, tidak ada yang salah kopi, koko, dan teh hitam.

Adakah pesakit gout harus mengelakkan minuman beralkohol?

Niedenthal: Alkohol harus dimakan dengan berhati-hati. Ini kerana kerosakan alkohol menghasilkan laktat, yang menghalang perkumuhan asid urik dan dengan demikian boleh mencetuskan a serangan gout. Bir sangat tidak sesuai untuk pesakit gout, kerana purin terkandung dalam ragi.

Walaupun terdapat semua larangan: Adakah terdapat minuman beralkohol dan jenis daging yang dibenarkan dari semasa ke semasa?

Niedenthal: Tidak seperti bir, segelas wain sehari tidak berbahaya. Juga, jenis ikan atau daging tertentu, seperti ayam, mengandungi purin lebih sedikit daripada yang lain dan oleh itu dapat dinikmati secara sederhana.

Apa yang berlaku sekiranya pesakit berlebihan?

Niedenthal: "Dosa" tidak semestinya diikuti oleh serangan gout, tetapi risiko meningkat. Ini kerana ketika asid urik kepekatan melebihi had tertentu, asid urik yang biasanya larut dalam darah mendakan, menyebabkan reaksi keradangan pada sendi. Biasanya, yang sendi metatarsophalangeal jari kaki terjejas terlebih dahulu. Sekiranya pesakit “berdosa,” mereka tidak harus dalam keadaan apa pun mencoba mengimbangi pengambilan makanan yang mengandung purin secara berlebihan dengan mengambil dos ubat gout. Ini kerana terdapat risiko kesan sampingan yang berbahaya jika ubat berlebihan.

Apakah peranan yang dimainkan oleh obesiti?

Niedenthal: Tidak seperti penyakit kemewahan lain, obesiti hanya memainkan peranan tidak langsung dalam gout. Kerana berat badan berlebihan orang sering makan makanan yang kaya dengan purin, penyakit ini mungkin mempunyai permulaan yang lebih awal atau lebih teruk di dalamnya. Oleh itu, mencapai berat badan normal bukanlah tujuan utama pesakit gout. Jauh lebih kritikal daripada obesiti adalah berpuasa menyembuhkan dan diet radikal, kerana penurunan berat badan yang cepat mengakibatkan peningkatan purin kerana pemecahan protein. Di samping itu, produk metabolik terbentuk yang menghalang perkumuhan asid urik di buah pinggang. Sekiranya penghidap ingin mengurangkan berat badan, mereka harus memberi perhatian khusus kepada penurunan berat badan yang perlahan sebagai sebahagian daripada diet rendah lemak yang seimbang.

Adakah senaman disyorkan? Apa yang perlu diingat oleh individu yang terlibat?

Niedenthal: Walaupun sukan tidak mempunyai kesan langsung pada kadar asid urik, senaman secara amnya mempunyai kesan positif terhadap metabolisme dan oleh itu disyorkan untuk pesakit gout. Pada prinsipnya, pesakit boleh melakukan semua jenis sukan, tetapi ketahanan sukan yang mudah di sendi, seperti berbasikal atau berenang, sangat sesuai. Walau bagaimanapun, pesakit harus menahan diri dari sukan semasa serangan akut.

Apa lagi yang anda cadangkan kepada pesakit anda agar penyakit ini terkawal?

Niedenthal: Apabila penyakit ini sudah bermula, rawatan seumur hidup dan biasa pemantauan tahap asid urik adalah wajib. Penting bagi saya bahawa pesakit mengubah diet mereka secara konsisten dan tidak menganggap ubat sebagai lesen untuk berpesta.