Leher Gigi Terdedah: Apa yang Perlu Dilakukan?

Apakah leher gigi yang terdedah?

Biasanya, gigi dilindungi dengan sempurna oleh enamel tahan yang memanjang ke garis gusi. Walau bagaimanapun, jika gusi surut, ia mendedahkan leher gigi yang sensitif. Malah akar gigi kadang-kadang terdedah.

Dentin di bawah enamel disilang oleh beribu-ribu saluran kecil di leher gigi, yang memanjang dari permukaan ke dalam pulpa. Rangsangan kimia dan haba mencapai saraf melalui tubulus dentin yang sensitif dan mencetuskan hipersensitiviti atau sakit leher gigi.

Apa yang perlu dilakukan dengan leher gigi yang terdedah?

Leher gigi terdedah: Apa yang perlu dilakukan? Gejala (sakit atau sensitiviti yang berlebihan) boleh dikurangkan dengan menutup dan menggunakan ubat gigi khas. Sesetengah orang menggunakan ubat rumah terhadap leher gigi yang terdedah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hanya campur tangan pembedahan boleh membantu.

Adakah leher gigi terdedah dan menyebabkan sakit? Kemudian doktor gigi boleh mengelaknya dengan varnis fluorida yang menguatkan. Atau dia boleh menggunakan plastik mengalir nipis yang menutup tubul gigi. Kedua-dua prosedur membantu melawan leher gigi yang sensitif.

Ubat gigi yang betul

Terdapat ubat gigi khas untuk penjagaan di rumah bagi leher gigi yang sensitif, yang bahan-bahannya menguatkan bahan gigi. Tanya doktor gigi anda tentang perkara ini. Sebagai peraturan, leher gigi menjadi kurang sensitif dari masa ke masa - menggigit gula-gula coklat tidak lagi begitu tidak menyenangkan.

Leher gigi sensitif: ubat rumah

Satu ubat rumah untuk menguatkan gusi ialah akar ratanhia. Ia mengandungi tannin tumbuhan anti-radang dan termasuk dalam beberapa ubat kumur.

Minyak cengkih dan tincture mur juga dikatakan membantu dengan leher gigi yang sensitif. Mereka mempunyai kesan analgesik dan menguatkan gusi yang tinggal.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor gigi anda.

Leher gigi terbuka: campur tangan pembedahan

Bagi sesetengah orang, kerosakan sebelumnya sangat teruk sehingga hanya tampalan leher pergigian atau mahkota gigi pelindung memberikan kelegaan yang berpanjangan.

Bagi sesetengah pesakit, kaedah pembedahan periodontal juga sesuai. Ini membolehkan leher gigi terdedah hampir terbalik: Gusi bersebelahan digerakkan dan diletakkan di atas leher terbuka gigi.

Apakah tanda-tanda leher gigi terdedah?

Leher gigi yang terdedah dan terbuka boleh berlaku pada rahang bawah dan juga pada rahang atas. Mereka terlalu sensitif terhadap kesakitan. Mereka bertindak balas terhadap benda sejuk, panas, manis atau masam dengan sensasi menarik yang menyakitkan. Ini kerana jika leher gigi tidak lagi dilindungi oleh gusi atau lapisan enamel pelindung tidak mencukupi, rangsangan boleh menembusi tanpa halangan ke saraf.

Apakah punca leher gigi terdedah?

Penyebab utama leher gigi terdedah adalah penyakit periodontium (periodontitis). Dalam perjalanan keradangan kronik ini, gusi menarik lebih jauh dan lebih jauh.

Teknik memberus gigi yang salah atau terlalu banyak tekanan daripada berus gigi semasa memberus juga boleh memberi kesan negatif: Jika anda menggosok ke belakang dan ke belakang terlalu kuat, anda boleh mencederakan gusi sehingga ia tercabut dari gigi. Ini bukan sahaja kelihatan tidak sedap dipandang - leher gigi kemudiannya semakin kekurangan lapisan pelindungnya.

Gangguan fungsi seperti gigi waktu malam mengisar dan mengepal (bruxism) juga nampaknya terlibat dalam perkembangan leher gigi yang terdedah.