Otot mata: Fungsi & struktur

Apakah otot mata?

Enam otot mata menggerakkan mata manusia ke semua arah. Terdapat empat otot mata lurus dan dua otot mata serong.

Otot mata lurus

Empat otot mata lurus adalah rata, otot nipis kira-kira satu sentimeter lebar. Mereka menarik dari dinding atas, bawah, tengah, dan luar orbit (soket mata) ke rim kornea. Saraf optik berjalan di dalam ruang di belakang bola mata yang tertutup oleh otot mata dalam bentuk piramid.

Empat otot mata lurus menarik mata ke arah berikut:

  • ke atas dan sedikit ke dalam (Musculus rectus superior)
  • ke bawah dan sedikit ke dalam (Musculus rectus inferior)
  • ke arah tengah – iaitu ke arah hidung (Musculus rectus medialis, otot mata yang paling kuat)
  • ke luar (Musculus rectus lateralis)

Otot mata serong

  • Tarik ke luar dan putar ke bawah ke dalam (Musculus obliquus superior)
  • Tarik ke luar dan putar ke atas ke luar (Musculus obliquus inferior)

Otot ciliary

Satu lagi otot mata ialah otot ciliary, tetapi ia tidak terlibat dalam pergerakan mata. Sebaliknya, fungsi otot ciliary adalah untuk menampung mata:

Otot ciliary adalah sebahagian daripada badan ciliary (badan sinar) - lapisan tengah bola mata berbentuk cincin. Unjuran memanjang dari badan ciliary ke kanta mata, di antaranya ligamen suspensori kanta merentang.

  • Apabila otot ciliary tegang, ligamen suspensori mengendur dan kanta melengkung lebih banyak - mengikut keanjalannya sendiri. Ini menjadikan jarak dekat menjadi fokus.

Apakah fungsi otot mata?

Fungsi otot mata adalah untuk menggerakkan bola mata. Imej tajam persekitaran kita hanya boleh dihasilkan di kawasan kecil retina, titik penglihatan pusat (fovea). Pada jarak satu meter, kita dapat melihat dengan tajam kawasan berdiameter sembilan sentimeter sahaja.

Namun begitu, untuk melihat segala sesuatu di sekeliling kita dengan tajam, mata mesti dapat mengimbas dengan pergerakan pantas setiap imej yang masuk ke dalam mata dari luar. Lompatan pandangan ini dipanggil saccades. Dalam proses itu, mata berulang kali diarahkan dari kedudukan berehat ke sasaran seterusnya pada kelajuan tinggi. Oleh itu, kita tidak memahami keseluruhan bidang penglihatan kita sekaligus, tetapi "sedikit demi sedikit".

Berbeza dengan saccade, yang diperlukan untuk pengesanan imej pegun, persepsi objek bergerak berlaku dengan mata melakukan pergerakan berikut tanpa jerkahan. Pergerakan ini jauh lebih perlahan daripada saccades jerky.

Kedua-dua mata mesti digerakkan secara serentak untuk mengelakkan imej berganda. Mata juga mesti mengimbangi pergerakan kepala atau badan dengan bergerak untuk mengelakkan retina kabur. Otot mata membuat ini mungkin.

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh otot mata?

Strabismus juga berlaku apabila otot mata lumpuh. Walau bagaimanapun, sudut juling kemudian berubah dengan pergerakan mata dan paling hebat apabila melihat ke arah di mana tindakan utama otot lumpuh terletak. Akibatnya, penglihatan berganda berlaku, yang mana orang yang terjejas cuba mengimbanginya dengan postur kepala.

Lumpuh otot mata boleh disebabkan oleh penyakit soket mata (orbit) atau lumpuh saraf otot mata.