Ujian mata: Prosedur dan kepentingan

Apa itu ujian mata?

Penglihatan mata boleh diperiksa melalui ujian mata. Terdapat pelbagai kaedah untuk ini. Yang mana satu digunakan bergantung pada matlamat ujian, iaitu ujian yang sepatutnya ditentukan. Pakar optik dan pakar oftalmologi biasanya melakukan ujian mata.

Ujian mata untuk ketajaman penglihatan

Untuk menguji ketajaman penglihatan, orang suka menggunakan carta penglihatan dengan aksara bersaiz berbeza. Selalunya, aksara ini adalah nombor atau huruf. Simbol lain yang biasa digunakan dalam ujian mata ialah E-hook dan cincin Landolt.

 • Cincin Landolt terdiri daripada bulatan dengan bukaan kecil. Ia juga sentiasa ditunjukkan pada carta mata dalam pelbagai kedudukan diputar. Pesakit kemudiannya mesti menunjukkan di mana pada cincin itu bukaan terletak.

Ujian mata untuk kanak-kanak

Bagi kanak-kanak prasekolah (2 tahun ke atas) yang belum boleh mengekspresikan diri dengan baik atau membaca nombor dan huruf, terdapat ujian LEA sebagai alternatif. Dalam ujian ini, mereka diminta untuk mengenali simbol yang sangat mudah yang mereka tunjuk pada helaian kertas atau yang mana mereka dibenarkan untuk memilih nama. Sebagai contoh, bulatan boleh menjadi bola atau matahari, dan simbol melengkung pada kedua-dua belah boleh menjadi rama-rama, epal atau jantung.

Ujian penglihatan untuk defisit muka pusat

Ujian mata mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja di rumah ialah ujian grid Amsler. Ia memberikan petunjuk awal penyakit retina yang berkaitan dengan kecacatan medan muka.

Bagaimana tepatnya ujian dengan grid Amsler berfungsi dan apabila ia digunakan, anda boleh membaca dalam artikel grid Amsler.

Ujian mata untuk pengecaman warna

Bagaimana carta warna Ishihara berfungsi, apakah prosedur ujian lain yang ada untuk menguji persepsi warna dan cara ia berfungsi, anda boleh baca dalam artikel Ujian penglihatan warna.

Ujian mata untuk menentukan pembiasan

Untuk menentukan pembiasan atau kemungkinan ralat biasan (cacat penglihatan), orang dewasa biasanya hanya dipasang dengan kanta yang berbeza. Mereka kemudiannya mesti menunjukkan kanta yang paling sesuai untuk mereka lihat.

Ujian mata stereo

Baharu: Ujian mata 3D

Sejak 2014, satu lagi prosedur ujian mata telah tersedia: Ujian penglihatan 3D direka untuk menentukan penglihatan dengan mudah dan tepat. Daripada melihat jadual abjad, orang ujian melihat melalui cermin mata 3D pada monitor yang memaparkan angka atau landskap tiga dimensi.

Bilakah anda melakukan ujian mata?

Apabila disyaki kecacatan penglihatan, ujian mata biasanya dilakukan. Pakar mata atau pakar optik akan menasihati ini, sebagai contoh, jika pesakit atau pelanggan melaporkan bahawa huruf sentiasa agak kabur apabila membaca (rabun jauh) atau dia tidak lagi dapat melihat objek jauh atau muka dengan jelas (rabun dekat). Berikut adalah gambaran keseluruhan penyakit yang boleh dikesan dengan ujian mata:

 • Pandangan pendek dan rabun jauh
 • Strabismus (mata bersilang)
 • Rabun malam
 • Kekurangan penglihatan warna (cth. kekurangan merah-hijau)
 • Penyakit retina (cth. degenerasi makula)

Ujian mata pencegahan untuk kanak-kanak

Banyak gangguan penglihatan seperti astigmatisme, rabun dekat atau rabun jauh sepatutnya dirawat pada peringkat awal supaya ia tidak membawa kepada kecacatan penglihatan yang kekal. Atas sebab ini, ujian mata telah pun dilakukan semasa pelbagai pemeriksaan pencegahan pada zaman kanak-kanak, iaitu di:

 • U7 pada usia dua tahun
 • U8 pada usia empat tahun
 • U9 pada umur 5 tahun

Ujian mata dalam perubatan pekerjaan

Pakar optik dan badan lain yang diberi kuasa sering menjalankan ujian mata semasa pemeriksaan perubatan pencegahan dalam bidang perubatan pekerjaan. Bagi kumpulan pekerjaan tertentu, ketajaman penglihatan yang baik adalah sangat penting bagi mengelakkan bahaya kepada diri sendiri dan orang lain. Ini termasuk semua profesion dengan aktiviti berikut:

 • Aktiviti pemanduan dan pemanduan (cth. pemandu bas, pemandu kereta api, juruterbang)
 • Stesen kerja komputer (cth. kerja pejabat, pengawal keselamatan)

Ujian mata untuk lesen memandu

Lesen memandu juga memerlukan ujian mata oleh pakar oftalmologi. Untuk mengetahui keperluan yang diletakkan pada penglihatan pemohon untuk lesen memandu dan berapa lama ujian mata yang lengkap sah, baca artikel Ujian Mata - Lesen Memandu.

Apa yang anda lakukan semasa ujian mata?

Ujian penglihatan dengan carta mata

Untuk pemeriksaan ketajaman penglihatan berhampiran, doktor meletakkan carta penglihatan kira-kira 30 hingga 40 sentimeter dari pesakit. Jika, sebaliknya, dia sedang memeriksa ketajaman TV, jarak antara pesakit dan carta sebaiknya kira-kira lima meter.

Ujian mata: penentuan pembiasan dan skiascopy

Dalam penentuan pembiasan subjektif, yang mencukupi untuk orang dewasa, doktor hanya meletakkan cermin mata yang berbeza pada orang yang diuji. Subjek kemudiannya diminta untuk menyatakan dengan kanta mana dia boleh mengenali watak atau angka yang digambarkan pada carta mata.

Ujian stereo panjang I dan II

Doktor memegang kad ujian di hadapan mata subjek pada jarak kira-kira 40 sentimeter. Subjek kemudian diminta untuk menerangkan figura yang dilihatnya (contohnya, gajah atau kereta). Kanak-kanak yang masih belum dapat menerangkan apa yang mereka lihat dengan terperinci juga boleh menunjuk kepada angka tersebut.

Apakah risiko ujian mata?

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas ujian mata?

Memandangkan prosedur ujian mata adalah kaedah pemeriksaan yang tidak invasif dan tidak berbahaya sama sekali, anda tidak perlu mematuhi sebarang langkah berjaga-jaga khas selepas itu.

Bergantung pada keputusan ujian mata anda, prosedur ujian lanjut kadangkala diperlukan untuk diagnostik yang lebih tepat, yang mungkin, sebagai contoh, perlu untuk melebarkan murid dengan ubat titis mata khas, dengan itu mengehadkan keupayaan anda untuk memandu untuk masa yang singkat.