Berkedut Mata: Apa yang Perlu Dilakukan?

Mata berkedut (kelopak mata berkedut) adalah gejala biasa, yang dalam kebanyakan kes mempunyai sebab yang tidak berbahaya. Sebagai contoh, tekanan atau kekurangan magnesium kemungkinan penyebabnya. Dalam kes yang jarang berlaku, the berkedut juga boleh disebabkan oleh penyebab serius seperti tumor. Kami memaklumkan kepada anda secara terperinci mengenai pelbagai sebab saraf mata berkeringat dan dedahkan apa yang boleh anda lakukan terhadapnya.

Kenapa mata berkedut

Apabila mata berkedut, pelbagai sebab boleh terjadi di sebalik gejala ini. Pergerakan itu sendiri disebabkan oleh otot-otot di kelopak mata kontrak. The berkedut sering dianggap menjengkelkan, tetapi biasanya tidak berbahaya - walaupun ia berlangsung selama beberapa jam. Kedutan saraf berlaku lebih kerap, tetapi di banyak bahagian badan kita sama sekali tidak menyedarinya. Walau bagaimanapun, kerana otot-otot di mata terletak tepat di bawah kulit, kita menjadi sangat menyedari mereka di sini. Kenali penyakit mata: Gambar-gambar ini membantu!

Punca mata berkedut

Mengapa otot-otot kedutan mata berbeza. Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebabnya:

  • tekanan
  • Keletihan mata
  • Kekurangan magnesium
  • Penyakit neurologi
  • Jangkitan mata

Mata berkedut boleh berlaku pada kedua mata kanan dan kiri. Biasanya hanya satu sisi yang terkena pada satu masa.

Kerutan mata saraf - Apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya anda tidak selalu terkena mata, tetapi hanya dari semasa ke semasa, lawatan ke doktor biasanya tidak diperlukan. Dalam kebanyakan kes, ia kemudian menjadi kekejangan mata yang disebabkan oleh tekanan atau saraf mata yang jengkel. Sekiranya anda mengesyaki fizikal atau psikologi tekanan sebagai pencetus, anda harus cuba menenangkan sedikit. Lakukan sebilangan kelonggaran latihan, mendengar muzik, atau berkumpul dengan beberapa rakan dalam suasana yang selesa. Kecil urut juga boleh memberi kesan santai pada kelopak mata: tutup mata dan lembut urut kelopak mata dengan jari anda. Sekiranya tekanan mereda, mata berkedut biasanya hilang dengan sendirinya.

Apa yang membantu dengan mata yang terlalu letih?

Selain tekanan, otot mata yang terlalu letih juga boleh menyebabkan kegelisahan mata. Dalam kebanyakan kes, lif kelopak mata yang terlalu banyak bekerja atau otot cincin mata adalah penyebab ketidakselesaan. Beban mata yang berlebihan boleh disebabkan, misalnya, oleh pekerjaan yang melibatkan menghabiskan banyak masa di depan komputer. Dalam kes sedemikian, disarankan untuk tidak menggunakan komputer, televisyen dan telefon pintar sekurang-kurangnya sekali setelah bekerja. Sebaliknya, bersukan, mendengar muzik atau bertemu dengan rakan. Di tempat kerja, anda dapat mencegah ketegangan mata dengan berehat seketika untuk melihat ke luar tingkap dan bukannya di layar. Juga, cubalah untuk tidak terlalu banyak menatap skrin, tetapi lebih kerap berkedip. 5 Fakta Mengenai Kedutan Mata - iStock.com/SanneBerg

Terlalu sedikit magnesium sebagai penyebabnya

Apabila mata berkedut, kekurangan magnesium mungkin juga berada di belakang kedutan. Kekurangan ini memberi kesan negatif terhadap komunikasi antara saraf dan otot, yang boleh menyebabkan mata berkedut. Di satu pihak, a magnesium kekurangan boleh disebabkan oleh pengambilan magnesium yang tidak mencukupi. Ini boleh berlaku, misalnya, dengan keadaan yang tidak sihat atau sangat sepihak diet (diet). Sebaliknya, kekurangan juga boleh disebabkan oleh peningkatan pembebasan magnesium. Terdapat peningkatan keperluan semasa mengandung, misalnya, atau semasa melakukan senaman secara teratur atau fasa hidup yang sangat tertekan. Sebab-sebab lain yang mungkin termasuk kencing manis, celiac penyakit, kronik buah pinggang penyakit dan ketagihan arak. Sekiranya anda mengesyaki bahawa terdapat gangguan pada mineral mengimbangi bertanggungjawab untuk memusingkan mata, pastikan di atas semua yang anda makan cukup magnesium. Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk biji bunga matahari, kacang, oatmeal, kacang dan bayam. Anda mungkin juga boleh beralih ke tambahan.

Berjumpalah dengan doktor sekiranya anda mengalami masalah mata yang berterusan

Sekiranya simptom berlanjutan selama berminggu-minggu dan anda mengalami masalah pengejangan mata yang berterusan, anda harus berjumpa doktor sehingga dia dapat menentukan penyebab kerutan mata. Pertama, yang terbaik adalah melihat pakar mata. Dia dapat memeriksa sama ada terdapat jangkitan atau penglihatan yang cacat. Walaupun sedikit cacat penglihatan, misalnya, boleh membawa hingga okular ketegangan ototAkibatnya, kedutan sering bermula. Sebagai tambahan kepada pakar mata, pakar neurologi juga merupakan kenalan yang sesuai. Dia boleh menolak sebab-sebab yang lebih serius seperti kerosakan pada saraf, kerosakan pada otak atau ketumbuhan. Walau bagaimanapun, penyebabnya sangat jarang berlaku. 12 Rawatan rumah untuk mata kering