Bahagian muka

Facebow (sinonim: transfer busur, transfer arch) adalah alat pemindahan yang digunakan dalam pembuatan mahkota, jambatan or gigi palsu, antara lain. Facebow digunakan untuk menentukan hubungan kedudukan rahang atas ke temporomandibular sendi dan ke dasar tengkorak dan untuk memindahkan maklumat ini ke artikulator (alat untuk meniru kedudukan rahang dan pergerakan sendi temporomandibular) di mana gigi palsu dibuat. Sementara plaster model rahang mesti dipasang mengikut nilai rata-rata tanpa penerapan pelindung muka, penggunaan artikulator bertujuan untuk menghasilkan kerja pergigian yang dirancang berdasarkan nilai paling individu yang mungkin sesuai dengan keadaan anatomi pesakit. Reka bentuk artikulator berdasarkan, antara lain, pada nilai min segitiga Bonwill. Ini dibentuk oleh titik hubungan gigi seri tengah bawah dan pusat kondil (kepala sendi mandibula Rahang bawah). Berkaitan dengan bidang masticatory, segitiga ini membentuk sudut - sudut Balkwill - yang rata-rata antara 20 ° dan 25 °. Dengan bantuan pelindung muka, mungkin untuk memusatkan sudut ini dan segitiga Bonwill. The plaster model dari rahang atas dengan itu boleh dipasang di artikulator tanpa kerosakan. Bergantung pada sistem artikulator yang digunakan, pelindung muka diletakkan pada pesakit di salah satu daripada dua kemungkinan pesawat yang ditentukan pada tengkorak:

 • Mendatar Frankfurt (sinonim: mendatar Jerman, satah mendatar Frankfurt) - berlari melalui pinggir bawah orbit (soket mata) dan tepi atas porus acusticus externus (tulang luaran terusan pendengaran, bukaan telinga luaran) di kedua-dua belah pihak.
 • Pesawat kemping - melewati anterior spina nasalis (tulang belakang di bahagian bawah bukaan hidung anterior anterior) dan tepi atas porus acusticus externus di kedua-dua sisi

Keperibadian harus memberi kesan yang baik kepada statik oklusi (gigitan akhir), menghasilkan sedikit pembetulan oklusal berikutnya (pembetulan masticatory relief) dengan mengisar. Ini, seterusnya, menjimatkan masa dalam rawatan gigi dan, akibatnya, pada pesakit tekanan. Perlu dinyatakan di sini bahawa pemindahan facebow sahaja tidak mencukupi untuk mewujudkan hubungan oklusal yang bebas daripada kesalahan mungkin; sebaliknya, penggunaan pelindung muka melengkapkan penentuan hubungan rahang yang teliti, dengan model mandibular dibawa ke hubungan kedudukan yang betul dengan model rahang atas pada artikulator. Sekiranya hubungan rahang menegak (jarak antara rahang asas) harus diubah secara terapeutik, pemindahan facebow mempunyai kesan pengurangan ralat yang relevan secara klinikal pada statik oklusi (gigitan akhir). Untuk keperibadian dinamik oklusi (pergerakan mengunyah), sebaliknya, beberapa parameter lain mesti direkodkan.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Untuk mengurangkan kesalahan dalam oklusi statik (gigitan akhir), terutamanya apabila terdapat perubahan hubungan rahang menegak (jarak antara asas rahang atas dan bawah).
 • Simulasi kenalan oklusi individu yang lebih baik (kenalan gigi pada gigitan akhir).
 • Untuk mengurangkan pembetulan oklusal ke yang baru gigi palsu (pembetulan pada gigitan terakhir dengan mengisar).
 • Untuk mengurangkan masa penyesuaian kerja prostetik (tempoh aklimatisasi).
 • Penjimatan masa penyesuaian oklusal (penyesuaian gigitan terakhir) dalam konteks serpihan terapi, terutamanya dalam kes perubahan besar dalam hubungan rahang menegak.
 • et al.

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi untuk prosedur ini.

Prosedur

 • Pasangkan garpu gigitan lengkungan muka ke gigi rahang atas - Lilin atau silikon yang dipanaskan digunakan pada garpu logam yang mengikuti lengkungan gigi, diletakkan secara pasif (oleh pengamal) pada permukaan oklusal (permukaan mengunyah) pesakit semasa fasa plastik dan terpaku sehingga bahan mengeras.
 • Memasukkan zaitun telinga lengkungan di kedua sisi ke luar terusan pendengaran - ini terletak betul-betul di belakang temporomandibular sendi, membolehkan penentuan paksi engsel sewenang-wenang (anggaran) (garis penghubung antara sendi temporomandibular).
 • Penjajaran satah lengkungan muka ke arah mendatar Frankfurt atau pesawat Camper.
 • Memohon hidung sokongan busur muka pada akar hidung - berat busur muka ditanggung oleh pesakit secara pasif.
 • Memasang garpu gigitan dan memperbaiki kedudukannya pada pelindung muka melalui sendi untuk dikunci di tempatnya
 • Melonggarkan zaitun telinga dan menghilangkan busur - parameter yang ditentukan tidak berubah dalam proses ini

Selepas prosedur

Di makmal pergigian, garpu gigitan diletakkan di pangkalan khas. Model rahang atas, dibuat dari plaster berdasarkan kesan rahang, dipasang di garpu gigitan - sesuai dengan kesan (kesan dalam lilin atau silikon) - dan disambungkan ke artikulator dengan plaster di pangkalnya (sisi menghadap jauh dari gigi, ke arah tengkorak atau bahagian atas artikulator). Dengan cara ini, kedudukan model rahang atas pada artikulator sangat sesuai dengan kedudukan individu rahang pesakit di wajah tengkorak.

Kemungkinan komplikasi

Ketidaktepatan dalam peletakan muka boleh menyebabkan kesalahan oklusi kerja prostetik yang dibuat tidak dikurangkan ke tahap yang diinginkan.