Abses muka

definisi

An abses di wajah adalah koleksi dari nanah dalam rongga tisu yang dikelilingi oleh kapsul. Penembusan patogen ke luka terbuka kecil di kawasan muka menyebabkan proses keradangan yang boleh menyebabkan pengumpulan nanah dan pembentukan seterusnya dari abses. Dalam kebanyakan kes, patogen adalah staphylococci, tertentu bakteria terlibat dalam penjajahan kulit manusia normal. Dalam konteks bintik-bintik terbuka kecil atau luka di wajah, mereka mengatasi penghalang kulit dan mencetuskan proses keradangan. Di muka, sebuah abses muncul sebagai pembengkakan yang berbeza disertai dengan kemerahan dan pemanasan kulit.

Punca abses di wajah

Abses pada wajah biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Selalunya bakteria yang merupakan sebahagian daripada penjajahan kulit normal di kawasan muka adalah bertanggungjawab. Selain yang disebut streptokokus, ini merangkumi di atas semua subkumpulan tertentu staphylococci, yang dipanggil Staphylococcus aureus.

Kecederaan kecil atau lecet pada kulit di muka adalah kemungkinan jalan masuk bagi patogen penyebab penyakit ini. Kerengsaan kulit kecil ini boleh berlaku dengan sangat cepat, terutama pada wajah. Lelaki khususnya dapat dengan cepat membuat potongan kecil semasa mencukur setiap hari, yang berfungsi sebagai jalan masuk yang mungkin untuk bakteria.

Sekiranya mereka menembusi kulit, badan itu sendiri sistem imun diaktifkan untuk melawan patogen. Ini membawa kepada reaksi keradangan pada tisu dan nanah telah terbentuk. Nanah terdiri daripada bakteria, sel pertahanan dan sel terbunuh.

. sistem imunReaksi pertahanan terhadap bakteria memusnahkan tisu sekitarnya dan rongga terbentuk di mana nanah dapat berkumpul. Untuk mencegah nanah menyebar lebih jauh ke kedalaman, kapsul terbentuk yang menutupi pengumpulan nanah dan melindungi dari tisu bersebelahan. Secara visual, abses dapat dikenali oleh pembengkakan kulit yang kuat dan di atas semua tekanan, yang disertai dengan kemerahan, pemanasan dan ketegangan permukaan kulit yang berbeza.

Banyak faktor yang berbeza dapat mendorong perkembangan abses pada wajah. Yang terpenting, kulit yang sudah rosak, misalnya pada pesakit dengan neurodermatitis, teruk jerawat atau psoriasis, merupakan risiko kemungkinan titik masuk bagi patogen di kawasan muka. Juga sebuah sistem imun yang tidak berfungsi dengan baik atau sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti pada pasien dengan kanser atau sebagai sebahagian daripada terapi yang menekan sistem imun, misalnya dalam bentuk kortison, menunjukkan peningkatan risiko pembentukan abses di kawasan muka.

Selalunya abses di muka juga disebabkan oleh keradangan pada sebum atau kelenjar peluh. Sekiranya liang-liang kelenjar tersumbat dan tidak ada lagi jalan keluar untuk rembesan, radang berkembang dan nanah berkembang, yang dapat disertai dengan pembentukan abses. Oleh kerana banyak rambut kecil tumbuh di kawasan muka, radang pada rambut folikel juga boleh menyebabkan pembentukan abses.

Dalam kebanyakan kes, folikel rambut keradangan dapat diakui oleh fakta bahawa ia kelihatan seolah-olah rambut tumbuh keluar dari jerawat. Sekiranya abses berkembang dalam tempoh folikel rambut keradangan, yang merebak ke tisu sekitarnya, ia disebut bisul. Sekiranya beberapa meradang rambut sel terlibat dalam proses itu, ia disebut a karbuncle. Penyebab lebih lanjut untuk pengembangan abses di kawasan muka adalah operasi pada mata, mulut atau kawasan ENT. Sekiranya selepas operasi terdapat pengumpulan patogen kuman pada luka, yang telah ditutup tanpa jalan keluar untuk rembesan luka, dalam bentuk saluran air, nanah yang tidak dapat mengalir keluar, terkumpul dan mendorong perkembangan abses.