Otot Muka (Otot Mimetik)

Apakah otot muka?

Otot muka ialah otot muka yang mengelilingi mata, hidung, mulut dan telinga. Tidak seperti otot badan yang lain, mereka tidak menarik sendi dari tulang ke tulang, masing-masing dengan tendon sebagai titik lampiran.

Sebaliknya, otot muka melekat pada kulit dan tisu lembut muka. Ini membolehkan otot muka menggerakkan kulit dan tisu lembut melawan sokongan tulang tengkorak. Ini menyebabkan kerutan, kedutan dan lesung pipit yang mengubah ekspresi wajah. Oleh itu, otot muka juga dipanggil otot mimik kerana ia mempunyai pengaruh yang kuat pada ekspresi muka dan mempunyai kesan yang menentukan pada ekspresi muka.

Semua otot berat dibekalkan oleh saraf muka.

Otot muka dibahagikan kepada lima kumpulan:

Otot-otot bumbung tengkorak

Otot-otot bumbung tengkorak - secara kolektif dirujuk sebagai otot epicranius - tarik dari bahagian depan, belakang dan sisi ke plat tendon yang melekat kuat pada kulit kepala dan boleh dengan mudah digerakkan terhadap periosteum.

Otot muka yang mengelilingi mata

Kedua-dua soket mata dikelilingi oleh otot cincin (Musculus orbicularis oculi): Otot muka ini masing-masing memancar ke dalam saluran air mata, kantung lakrimal dan kelopak mata. Mereka memungkinkan kelopak mata berkedip dan kelopak mata tertutup sedikit semasa tidur, serta juling kelopak mata yang kukuh. Pada yang terakhir, kulit di sekeliling mata ditarik ke arah tengah, mengakibatkan kedutan di pinggir luar mata, dipanggil kaki gagak.

Kening menarik otot muka ini ke dalam dan ke bawah. Mereka juga melebarkan kantung lacrimal dan menyediakan pergerakan cecair air mata.

Serabut otot orbicularis oculi menarik kening ke arah tengah dan ke bawah - ekspresi muka yang dicetuskan oleh otot muka dengan itu menjadi mengancam, mengintai.

Runt kening (Musculus corrugator supercilii), yang menekan kulit di atas pusat kening, menolak kulit ke dalam lipatan menegak dan berkerut - wajah memberikan kesan tumpuan dan refleksi.

Turun kening (otot procerus), yang berasal dari batang hidung, menghasilkan kedutan melintang pada akar hidung dan melicinkan garis kerutan.

Otot muka di sekeliling mulut

Depressor sudut mulut (Musculus depressor anguli oris) masing-masing menarik ke bawah sudut mulut dan bibir atas, meratakan kawasan atas lipatan nasolabial.

Otot sinker atau empat sisi bibir bawah (Musculus depressior labii inferioris) menarik bibir bawah ke bawah.

Otot senyuman (musculus risorius) menarik sudut mulut ke sisi dan ke atas, membentuk lesung pipit.

Pengangkat bibir atas dan lubang hidung (Musculus levator labii superioris alaeque nasi) berasal dari batang hidung dan sudut dalam mata dan mengangkat lubang hidung, bibir hidung berkerut dan dengan itu bibir atas. Ia menyebabkan lipatan serong yang berjalan dari sudut dalam mata ke tengah batang hidung.

Pengangkat bibir atas (Musculus levator labii superioris) mengangkat kerutan bibir hidung dan dengan itu juga bibir atas.

Pengangkat sudut mulut (Musculus levator anguli oris) menaikkan sudut mulut.

Otot zigomatik kecil dan besar (Musculus zygomaticus minor et major) berjalan di kawasan pipi kanan dan kiri, masing-masing. Otot muka ini menarik kerutan bibir hidung dan dengan itu juga sudut mulut ke sisi dan ke atas. Mereka adalah otot ketawa sebenar di antara otot muka.

Otot dagu (musculus mentalis) menarik kulit ke lesung pipit dagu, mengangkat kulit dagu dan menolak bibir bawah ke atas dan ke hadapan - anda melukis "cemberut".

Otot muka di sekeliling lubang hidung

Penekan septum hidung (Musculus depressor septi) menarik septum hidung ke bawah.

Otot hidung (Musculus nasalis) memampatkan pembukaan hidung dan membengkokkan bahagian rawan hidung terhadap bahagian tulang.

Otot muka di kawasan telinga

Ini termasuk otot muka yang menggerakkan auricle secara keseluruhan di kepala:

Otot telinga anterior (Musculus auricularis anterior) menarik pinna ke hadapan, otot telinga superior (Musculus auricularis superior) menariknya ke atas, dan otot telinga posterior (Musculus orbicularis posterior) menariknya ke belakang.

Otot yang berasal dan juga melekat pada auricle adalah sisa perkembangan sfinkter telinga luar. Dalam kebanyakan haiwan, otot-otot ini, yang juga tergolong dalam otot muka, mengubah bentuk daun telinga; pada manusia, mereka merosot dan tidak bermakna.

Apakah fungsi otot muka?

Pada bayi, seseorang boleh melihat bagaimana sensasi rasa mempengaruhi ekspresi muka melalui otot muka. Untuk benda manis seperti susu ibu, contohnya, bayi menghisap payudara dengan bibir dan lidahnya. Apabila rasa tidak enak, mulut dibuka, bibir atas diangkat dan bibir bawah diturunkan supaya lidah tidak bersentuhan dengan rasa itu. Pada kanak-kanak dari umur lapan bulan, mulut memperoleh bentuk persegi dalam kes ini, yang masih diterima pakai di kemudian hari apabila idea-idea jijik yang serupa berkembang dalam jiwa.

Apabila bau yang kurang menyenangkan dikesan, kelopak mata dibuka dan ditutup dan hidung menjadi berkedut. Apabila bunyi yang tidak menyenangkan kedengaran, mata sering tertutup juga. Pergerakan pertahanan malah boleh menjadi ancaman dalam kes yang melampau, apabila dalam kemarahan bibir atas dinaikkan oleh otot muka sehingga "gigi ditunjukkan".

Otot muka juga menentukan bentuk kerutan di muka yang tidak berubah - lipatan nasolabial yang menarik dari tepi luar sayap hidung ke sudut mulut, dan lipatan di bawah bibir bawah yang ditarik ke atas pada kedua-dua sisi. ke sudut mulut. Dengan usia, apabila kulit kehilangan ketegangannya, kedutan ini menjadi lebih dalam.

Di manakah terletaknya otot muka?

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh otot muka?

Dalam kes kelumpuhan otot muka (facialis palsy), pergerakan otot mimik pada bahagian yang terjejas tidak mungkin - muka "menggantung".

Apabila rangsangan deria luar tidak hadir, pergerakan tujuan yang sepadan yang dimungkinkan oleh otot muka juga tidak hadir. Dalam kebutaan kongenital, contohnya, ekspresi muka di kawasan dahi dan mata tidak hadir.

Kekejangan muka (spasmus facialis) ialah kekejangan otot muka yang biasanya unilateral, tidak disengajakan dan tidak dapat ditekan. Ia boleh menjejaskan individu atau semua otot otot mimik yang dibekalkan oleh saraf muka.

Penyakit yang menjejaskan fungsi motor otot muka (dan otot lain) membawa kepada ketegaran meniru, "muka topeng" (amimia). Ini adalah kes, sebagai contoh, dengan penyakit Parkinson.

Gejala utama tetanus (rahang kunci) ialah kekejangan otot muka yang membawa, antara lain, kepada sejenis senyuman kekal (risus sardonicus).

Gangguan tic adalah pergerakan otot muka yang berulang tanpa tujuan, seperti kekejangan sekelip mata atau menggigit bibir, yang menyukarkan pergerakan normal.